-minä

Liikenteen ihmeitä

sunnuntai 13. syyskuuta 2009 00:35

Ajattelimpa hieman avautua suomalaisten ajotaidoista..

Ensinnäkin, mikä ihme siinä vilkun käytössä on niin pirun vaikeaa? Lähes jokainen joka sitä edes vaivautuu käyttämään, niin pistää sen päälle vasta kolme metriä ennen sitä perkeleen risteystä. Ja sitten vielä kaiken muun hyvän lisäksi siinä vasta vilkun räväyttämisen yhteydessä hypätään siihen jarrulle kun ensin on ajettu pellemiljoonaa risteystä kohti.

Tästä päästäänkin kätevästi kohtaan kaksi. Eli siihen, miksi ihmeessä pitää työntää esim. 60km/h alueella noin 80km/h ja juuri ennen risteystä vetää liinat kii, sekä korkeintaan kahden välähdyksen verran käyttää vilkkua, ja sekin vasta kun on jo kääntynyt.. Onpahan vaan perkeleen taloudellista, turvallista ja hyödykästä.

Olenpa pistänyt tuolla kulkiessani sellaisenkin asian merkille, että yleensä se vilkkua käyttämätön ajoneuvo on jostain syystä Audi, BMW, Mersu tai sitten joku tämmönen tuunattu amis-auto. Eikö niihin helvetin romuihin ole asennettu koko vilkkuviikseä vai missä vika?

Sitten tämä moottoritiellä ajaminen.. Se on kanssa sellasta kikkailua, että voi herramunjee. Ensin siellä nysvätään tommosta pauttiarallaa kuuttaviittä jos on kasikympin alue. Sitten kun alkaa ohituskaistalla varustettu tienpätkä, niin sitten kyllä lähdetään imettämään sataakahtakymppiä vähintään, ettei vaan kukaan pääse ohi. Ja kun tämä ohituskaista tai edes keskikaide loppuu, niin sitten taas pudotetaan vauhti jonnekkin tonne seittämäänkymppiin. MIKSI??! Kysyn minä vaan. Pelottaako ihmisiä kun ei olekkaan enää sitä kaidetta siinä välissä?

Ohittamisessakin melkoisen monella riittää petrattavaa. Siis ensinnäkin jos lähdetään ohittamaan jotakuta, niin vilkaistaan edes osittain siihen pötkylään mikä roikkuu siinä ovessa. Jotkut saattavat käyttää siitä kapineesta myös nimitäystä peili. Eli ei saatana syöksytä siihen viereiselle kaistalle jos sieltä takaa tulee jo joku. Ja jos syösytäänkin, niin painetaan sitten kanssa se oikeen puolimmainen pedaali sinne konehuoneen suuntaan eikä jäädä nyhräämään siihen. Ja kun siiten jossain kohti paludutaan siihen omalle kaistalle, niin on aika perkeleen fiksua tunkea siihen ihan naaman eteen. Miksi näin? No okei, on se ihan ymmärrettävää jos joku älykkö lähtee puottamaan ohi ja vastaan tuleekin joku auto niin onhan se ihan suotavaa päästä pois siitä edestä. Mutta jos siihen kaistalle palataankin naaman eteen, niin painetaan siinäkin sitä hanaa eikä jäädä äheltämään samaa vauhtia kuin ohitettukin ajokki. Minä ainakin tungen takakonttiis jos siihen eteen eksyt ohitustilanteen päätteeksi.

Ja sitten liikennevalot - nuo hauskoilla väreillä varustetut jännät kapistukset - ovat myöskin sellaisia, jotka meinaavat silloin tällöin aiheuttaa lievää vitutusta. Tai siis ei niinkään ne itse valot vaan autoilijat, jotka kujailee niissä valoissa. Kuuntelimpa tuossa eräs aamu töissä ollessani Radio Suomipopin aamulypsy-ohjelmaa ja siellä oli vieraana asfaltin ääni, Sika-Topi 62. Hän esitti mielestäni asian aivan mahtavasti; "Suomessa keskimäärin tommosista neljän minuutin valoista ehtii noin kolmetoista autoa. Esim. vaikka keskieuroopassa tuo samainen luku on noin 263. Meilläpäin jäädään siihen punaisiin vaihde vapaalla ja ruvetaan räpläämään radiota tai ihmetellään itseään taustapeilistä. Ja kun valot sitten hypähtävät vihreäksi niin ollaan että "Aaai se vaihtu jo", pistetään ykkönen silmään ja lähdetään liikkeelle. Sitten kun ensimmäinen auto liikahtaa niin seuraava on taas et "Aaai se lähti jo" niin heitetään vaihde ykköselle ja liikutaan.. Ei sählätä mitään ylimääräistä niissä valoissa vaan pidetään kytkinpoljin pohjassa kunnes se valo sitten vaihtuu. Ei se nyt voi olla niin ylivoimaista."

50km/h.. Uuu, se on niin kovin pelottava nopeus. Ainakin välillä tuntuu, että se on joillekkin aivan kauhea vauhti, eikä sitä tosiaan uskalleta ajaa. Ainakaan jos rajoitus on viiskymppiä tai enemmän. Jos siis oikeasti pelottaa ajaa siellä liikenteessä edes sitä sallittua rajoitusta niin eikö se silloin olisi parempi jäädä kotiin?

Onko oikeesti joku muu sattunut kiinnittämään huomiota samaisiin asioihin? Itse ajan työkseni kuorma-autolla päivittäin, joten olen ehtinyt nähdä jo monenmoista koheltajaa tuolla liikenteessä. En tosin väitä, että kaikki ovat edellämainitun kaltaisia kuskeja, on siellä kohteliaita ja fiksujakin kuljettajia. Mutta nämä ohjastajatyypit, jotka tuossa luettelin, niin he pistävät suoraan sanottuna vituttamaan. Kiitos lukijoille, anteeksi jos totuus on perseestä ja näkemiin.

Rakkaudella Aki

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »