Tuuriviili

Wanhan kansan wiisaudet - kymmenet käskyt miehille

perjantai 10. lokakuuta 2014 00:22

Kymmenen aviokäskyä naineille miehille vuodelta 1919 (K. Valovuori)

1. Sinun tulee aina puheessasi osottaa että rakastat vaimoasi.

Sinun pitää aina toistella hänelle, että hän on mitä suloisin pikku vaimo koko maailmassa ja väliin, kun niin sopii, pyhästi vakuuttaa, että kaikki muut naiset ovat häneen verrattuina rivoja kuin paholaisen mummo sekä sinusta kylmiä kuin jäävuoret, joten olisi sekä tuhmasti että ilkeästi tehty, jos sinä näyttäisit pienintäkään uskottomuuden merkkiä. Noudata tarkoin tätä käskyä, niin oletpa säilyttävä vaimosi luottamuksen pitkällisen ja onnellisen avioliiton kestäessä.

2. Sinun ei pidä palvella vieraita jumalattaria.

Jos sinä sattumalta tulet kulkemaan kyökin läpi, sinä et saa taputella kaunista keittäjätärtä leuan alle, etkä myöskään saa osoittaa mielittelevää ja viehättävää käytöstapaa sisäkköä ja ompeluneitiä kohtaan taikka nipistää poskeen imettäjää, jolla sattuu olemaan poskikuopat; vielä vähemmin saat sinä kadulla tarjota nuorille naisille käsivarttasi tai sadeilmassa sateenvarjoasi. Ja ennen kaikkea sinä et saa tehdä itseäsi syypääksi että suutelisit kälyäsi kahden kesken tai syleilisit muuta naista kuin omaa vaimoasi.

3. Sinun pitää olla siivo ja hyväkuntoinen mies.

Sinä et saa millään ehdolla kävellä ympäri huoneissa ja polttaa tupruttaa tupakansavua taikka syljeskellä lattialle ja matoille, vaan jättää tykkänään huonotapaisille nuorille miehille tämä huvitus, joka on täysin käsittämätöntä sille naiselle, joka ei itse polta. Purutupakasta ja nuuskasta ei tavitse tässä antaa mitään selityksiä, edellistä käyttävät meri- ja sotamiehet, jälkimäisellä on kotonsa vaivaiskartanoissa.

4. Sinun ei pidä näkemään sauhua siinä, missä ei ole edes kipinää.

Sinä et saa olla mustasukkainen, vaan tyyneesti odottaa jos olet saanut jotain vihiä uskottomuudesta, kunnes olet saanut täysin selvät todistukset. Silloin saat sanoa: parempi onni seuraavalla kertaa. Sinä et saa kieltää vaimoasi menemästä kävelylle serkkunsa tai rakkaan lapsuudenystävän kanssa, ja jos seuraat heitä, pitää sinun pysymään tarpeellisen matkan päässä ja kaikista vähimmin kuunnella mitä heillä on keskustelemista.

5. Sinun pitää aina olla kohtelias.

Kun sinun pikku herttainen vaimois haluaa kaunista pukukangasta, uuden hatun, saalin j.n.e., ei sinun pidä odottamaan, kunnes hän pyytää sinulta näitä tavaroita. Kun annat ne hänelle, tulee sinun hymyillen kysyä, haluaisiko hän muitakin pikkuesineitä. Sinun täytyy päästää hänet ajelulle ja tehdä matka kylpypaikkoihin. Talvisin kutsut hänet teatteriin, konserttiin, tanssiaisiin taikka julkiseen luentoon.

6. Sinun pitää olla todellinen isä kodissasi.

Sinun ei pidä antaa vaimosi yksin nähdä vaivaa lapsien suhteen, vaan hankkia lapsentyttö ja imettäjä. Jollei varasi sitä salli, pitää sinun itse toimiesi vapaahetkinä siivosti liikuttamaan kehtoa eikä unhoittaa antaa heille tuppua suuhun, muuten sinä et voi saada todellisen isän nimeä. Ennen kaikkea ei sinun pidä epäillä ettei heillä ole sinun nenääsi, sillä se on asia, jolla saatat kovinkin surettaa pikku herttaista vaimoasi.

7. Sinun pitää olla hellä ja lempeä.

Kun pikku herttainen vaimosi suuttuu jostakin hulluudesta, johon olet itse vikapää, ja kiivaudessaan ja hermostuneessa tilassaan pyörtyy pehmoiselle sohvalle, sinä et saa luulla sitä teeskentelyksi, vaan sinun pitää kiireesti rientää lääkärin luokse. Jos sattuu, että tiellä hänen luokseen asuu joku silkkinauhakauppias, ostat sinä sieltä muodikkaan pukukankaan, kotiintultuasi asetat sen vaimosi povelle. Tämä on vanha koeteltu keino. Uusi hattu on myöskin tehokas keino tällaisia kipuja vastaan.

8. Sinun pitää olla tarkka ja kohtelias.

Pidä aina vaaria ruokahetkistä, jotta vaimosi ei tarvitse pitää ruokaa lämpimänä sinun tähtesi. Sinä et saa seurustella juopposeuroissa, juoda kahviloissa totia ja punssia niin että esiinnyt kodissasi raskaspäisenä. Ei, sinun tulee päinvastoin olla kotona iltasin, huvittaa vaimoasi ja hänen ystävättäriään kahvi- ja teepöydän ääressä. Aamusin pitää sinun toimittaa niin, että kahvi tarjotaan vaimollesi sänkyyn, sillä tuo hento heikko olentoparka voisi helposti näissä toimissa saada vilustuksen.

9. Sinun ei pidä ryhtyä turhaan huoleen.

Sinun ei pidä tallustella ympäri kyökissä ja haistelemaan padoissa ja pannuissa, sillä pata-luntit ja kyökkikarhut kadottavat kaiken arvonsa vaimojen silmissä. Sinun pitää kärsivällisesti odottaa kunnes ruoka valmistuu, eikä silloin istua ja haistella tai käydä siihen sormin, vaan kauniisti syödä ilman mitään muistutuksia. Seuraa tätä neuvoa, jos kotirauha on sinulle rakas.

10. Sinun ei pidä olla mikään nutusteleva tarkastaja.

Sinä et saa kysellä mihin ja miten vaimosi käyttää niitä rahoja, joita hänelle annat; sinun tulee päinvastoin antaa hänen vapaasti hallita kassaa, joka ei ole muuta kuin oikeus ja kohtuus, sillä se mikä on sinun, se on hänenkin ja se mikä on hänen, se ei koske sinua niin vähintäkään - ja tämä pitäisi sinun tarkoin terottaa mieleesi.

Mieliala: Innostunut

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »