Guttersniper

Raivon päivä: Kuinka Trumpin tukijat valtasivat Capitolin

torstai 08. heinäkuuta 2021 10:07

Sisältövaroitus: Sisältää väkivaltaa, karua kielenkäyttöä ja fasismin mätiä hedelmiä.

The New York Timesin dokumentti (linkki tekstin lopussa) on parsinut kuvamateriaalista yhtenäisen kokonaisuuden tammikuun 6. päivän tapahtumista Yhdysvalloissa, jolloin lauma Trump-faneja, QAnon-salaliittoteoreetikoita, äärioikeistolaisia ryhmiä (esim. Proud Boys) yritti estää demokraattisten vaalien toteutumisen. Mukana oli astaloita, aseita, nippusiteitä, räjähteitä ja kemikaalisia aseita. Pihalle pystytettiin hirsipuu ja vaadittiin Mike Pencen hirttämistä. Iskua suunniteltiin pitkän aikaa Internetissä ennen toteuttamista, Capitolin pohjapiirrustuksia levitettiin, strategioita pohdittiin ja väkivallalla fantasioitiin. Osa poliiseista vaikutti olevan toiminnassa mukana.

Trump manipuloi ihmisiä hyökkäämään puheellaan, sekä levitti valtavalla Twitter-alustallaan salaliittoteorioita, äärioikeistolaisia tweettejä, ja oli koko kautensa aikana puhunut mediasta "kansan vihollisena" ja ottanut silmätikukseen journalisteja ja sanomataloja, jotka kirjoittivat hänestä kriittiseen sävyyn. Trumpin lähimmät liittolaiset jatkoivat samoilla linjoilla, ja konservatiiviset uutistoimistot herättivät "kriittisiä kysymyksiä" vaalivilpistä, vaikka nämä vilppiväitökset oli todettu valheellisiksi kerta toisensa jälkeen.

Tämä on oppikirjaesimerkki fasismin ja äärioikeiston perinnöstä. Periksi antaminen näille voimille johtaa vain ja ainoastaan tuhoon, ja tämä on historiallisesti moneen kertaan todettu asia.

Pelottavaa tässä kaikessa oli se, että nämä tyypit todella pääsivät sisälle eivätkä epäröineet käyttää väkivaltaa hylätäkseen demokratian. Liittovaltion suosituksia kasvattaa poliisivoimien valmiutta ei kuunneltu, ja republikaanipoliitikot ovat vähätelleet tapahtumaa tämän jälkeen. Eräs konservatiivipoliitikko mainitsi, että tilanne muistutti lähinnä turistivierailua.

Melkoinen turistivierailu kerrassaan.

Day of Rage: How Trump Supporters Took the U.S. Capitol | Visual Investigations

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »