Lime

Pitäisikö ikävät faktat jättää julkaisematta tai muulla tavalla pyrkiä piilottamaan?

Yleensä tätä faktojen välttelyä tai vääräksi väittämistä tulee silloin kun ihminen uskoo olevansa oikeassa eikä suostu hyväksymään totuutta, koska se ei välttämättä ole sitä, mitä sen haluttaisi olevan. Jossain vaiheessa nämä väännöt syntyi mm. maahanmuuttoon ja ilmastonmuutokseen liittyvissä yksittäisissä asioissa. Yleensä näissä on vahvasti lähtökohtaisesti luotettu kansainväliseen tutkimukseen ja tilastotietoihin, mutta uskottavuudessa on aina eroja riippuen kuka näitä faktoja käyttää. Nyt katseet on siirtyneet Ukrainaan.

Ensin Venäjä väittää, että Ukraina käyttää sairaaloita ja muuta infraa sotilaskäyttöön ja siksi niitä pommitetaan. Tämä tietenkin heti tuomittiin propagandaksi ja sitä se todennäköisesti olikin suurimmaksi osaksi. Nyt kun kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty kirjaa raportissa, että näin on tehty, niin nousee hirveä haloo ja vastustus. Ihmiset eivät halua uskoa ja jopa monet katkaissut lahjoitukset sen seurauksena. Amnesty pahoitteli julkaisua, mutta ainoastaan sitä muotoa, millä se tuli ulos ja että se aiheutti ihmisissä pahennusta. Amnesty silti seisoo omien tietojensa takana ja pitää aihetta faktana.

Mitä olet itse mieltä, pitäiskö ikävät faktat jättää julkaisematta tai hyökätä ikäviä faktoja kertoneen kimppuun vai pitäisikö ihmisien kyetä keskustelemaan myös ikävistä faktoista?

Tätä gallupia ei ole asetettu aktiiviseksi ja et ole vielä vastannut siihen. Ei-aktiivisiin gallupeihin ei voi vastata.

Tuloksiin pääset tutustumaan äänestettyäsi.