Blondi-3

Anttila Oy:n konkurssi myyjän näkökulmasta

Anttila Oy:n konkurssi tuli meille myyjille täysin yllätyksenä. Tiesimme että kauppamme on hiljentynyt huomattavasti asiakkaista.

Meidän myyjien jokaista askelta ja tekemisiä valvottiin tarkasti. Koitimme silti tsemppaa ja koittaa keksiä virikkeitä jolla saataisiin myyntiä nousemaan.

Osastollani myyjät osti pienistä tulostaan esimerkiksi tikkareita. Skabana oli niinkin "merkityksetön" asia kuin kangaspakan myynti loppuun. Kun kangaspakan sai myytyä sai myyjä tikkarin.

Virikkeet ja asiakaskunta ei tuonut valitettavasti tarpeeksi tuloja yrityksellemme. Vaikka kuinka mainostettiin ja osan tuotteiden hintoja laskettiin.

Konkurssi ilmoitus tuli myyjille yhtä yllätyksenä kuin kuluttajille.

Valitettavasti emme saaneet kaikkia asioita heti konkurssipesän hoitajalta selvitettyä. Nettipaketit ja ompelutyötilaukset jäivät kysymysmerkin alle. Meille ohjeistettiin ettemme voi luovuttaa tuotteita koska tilanne oli tämä. Monelle asiakkaille jouduimme tuottamaan pettymyksiä yhä toisensa jälkeen vain siksi kun meitä ei pystytty ohjeistamaan heti. Ymmärrettävästi konkurssipesän hoitajalla oli paljon päätettävää ja tekemisiä. Kaikki meistä tekivät parhaansa ja voitavansa.

Myyjille raivottiin, huudettiin, syyteltiin, mutta me yritimme pitää päämme pystyssä. Moni myyjä nukkui huonosti ja ruokahalut katosivat kun stressi taso nousivat suuriksi. Tiedämme kuinka kamalaa on se ettei saa tuotetta mistä on maksettu useita euroja. Saimme tietää ettemme voi ottaa vastaan maksettuja lahjakorttejakaan. Myös meillekkin jäi saamatta käyttää lahjakorttejamme mitä jotkut ovat ostaneet tai saaneet lahjaksi.

Mutta entäs me? Meiltä kaikilta lähti työt alta. Mitenkä meidän tulevaisuus? Myyjien fiilikset laskivat kuin niegaran putoukset.

Mitä teimme tsemppasimme toisiamme ja koitettiin kestää kaikki yhdessä. Meidän ja meidän työpaikkamme vuoksi.

Emme voineet ottaa asiakkaisiimme yhteyttä sillä emme tienneet asioista mitä tehdä tai että saako asiakas tuotteen vai ei.

Viikon jälkeen aloimme saada ohjeita että voimme luovuttaa nettipaketit, jotka olimme saaneet myymälään ja ompelutyöt. Ompelutöistä valitettavan moni ei saanut ompelua josta he olivat maksaneet. Valitettavasti kun me emme sille mitään voi tehdä.

Jokainen asiakas vuoron perään kyseli: Paljon tää on ales tai et millon teillä alkaa alet? Mistä me se voidaan tietää? Saimme tiedot edeltävänä päivänä ja emme edes saisi kertoa jos tietäisimme. En tiedä miksi mutta niin se vaan on aina mennyt.

Alennukset rojahtivat vihdoin...

Asiakkaat haukkoina sadoittain heti paikalle. Mites meidän? Me myyjät tehtiin parhaamme jälleen, jotta konkurssipesä saisi rahat, jotta saisi velkoja maksettua ja palkkamme. Ei meitä myyjiä enään ole joka osastolla kun me olemme saaneet kaikki kenkään. Ensimmäisinä päivinä melkeen kaikki myyjät seisoivat kassalla, jotta asiakkaat pääsisivät ulos liikkeestä. Jokainen myyjä meni oman mukavuusasteen ulkopuolelle.

Hiki virtaa myyjillä ja paskaa lentää asiakkailta kun kukaan ei palvele. Myyjät ovat kassoilla.

Vihdoin kun tilanne hiljenee viikossa noin. Tuotteet alkavat loppua. Me myyjät etsimme varastoista kaikki mitä voimme vaan myydä. Meillä myyjillä ei ole oman mielen mukaan hinnoittelu mahdollisuutta. Kaikki menee tarkan kaavan kautta eikä meillä ole valtuuksia antaa omia alennuksia.

Työaikamme päättyy mutta osan työmahdollisuutta jatkettiin. Me myyjät saamme kuulla päivittäin että voimia tai että paljonko tämä tuote maksaa. Asiakkaat olette varmaan opetelleet miten koulussa lasketaan prosentti alennuksia. Jos tuotteen hinta on 10 euroa ja tuotteessa on tarjous -40%, paljonkohan hinnaksi jää? 6 euroa. Jos ette sitä päässänne osaa laskea niin laskekaa vaikka puhelimella. Ei meillä myyjillä ole paljoakaan luppoaikaa laskea tuotteiden hintoja teille jokaiselle erikseen. Ottakaa vaikka laskimet mukaan. Me myyjät saisimme silloin enemmän aikaa hinnoitella tuotteita, tuoda tuotteita osastolle ja siivota asiakkaiden katsomia pöytiä ja hyllyjä. Me teemme sen teidän ja firmamme vuoksi.

Me emme ole syypäitä firmamme harmilliseen konkurssiin vaan huno taloudellinen taantuma. Meidän yritys yritti kaikkensa niin myös me myyjät. Yritetään yhdessä kasvattaa suomen taloudellista kasvua. Ostakaa tuotteita suomalaisista kaupoista ja maksakaa vaikka hiukan enemmän. Muistakaa suomessa asuvat, jos emme kannata suomalaista taloutta niin suomen talous edelleen romahtaa.

Suosi suomalaista.

P.s me myyjät olemme kaupoissa teidän vuoksi, jotta voimme parhaamme mukaan palvella. Mutta jokaisella on kuitenki rajansa niin myös teilläkin. Ottakaa se huomioon.

Nyt kaikille myyjille ja asiakkaille kovasti tsemppiä tulevaan!

20 kommenttia   Lauantai 13. elokuuta 2016 00:00