martikainen

12 myyttiä pilvestä

1. Marijuana aiheuttaa aivovaurioita
Kuuluisin tutkimus, jonka väitetään todistavan aivovaurioväitteen, on tri Robert Heathin apinatutkimus, joka tehtiin 1970-luvun lopulla. Tutkimusta arvioi huomattava tiedemiespiiri lääketieteen instituutin ja kansallisen tiedeakatemian sponsoroimana. Heidän tutkimuksensa julkaistiin nimellä "Marijuana and health" vuonna 1982. Heathin tutkimusta arvosteltiin terävästi riittämättömästä koe-eläinten määrästä (vain neljä apinaa), kykenemättömyydestä tuottaa yleispäteviä tuloksia sekä normaalin hermostorakenteen tulkitsemisesta "vaurioituneeksi" väärin perustein. Marijuanan käyttäjien parissa tehdyt tutkimukset eivät ole tuottaneet todisteita aivovaurioiden esiintymisestä. Mainittakoon American Medical Associationin ammattilehdessä JAMA:ssa julkaistut kaksi tutkimusta vuodelta 1977, joissa ei havaittu aivovaurioita marijuanan aktiivikäyttäjissä. Samana vuonna AMA julkisti virallisesti myönteisen kantansa marijuanan laillistamiseen. Sellaista tuskin voisi odottaa, jos AMA:n käsityksen mukaan marijuana vahingoittaisi aivoja.


2. Marijuana heikentää hedelmällisyyttä
Tämä väite perustuu pääasiassa tri Gabriel Nahasin kudostutkimuksiin petrimaljoissa ja tutkimuksiin, joissa annettiin koe-eläimille lähes tappavia annoksia kannabinoideja (ts.marijuanan päihdyttäviä ainesosia). Nahasin yleistykset petrimaljoista eläviin ihmisiin on torjuttu tiedeyhteisön piirissä kelvottomina.


3. Marijuana on "portti" kovempiin aineisiin
Tämä on yksi sitkeimpiä myyttejä. Elävän elämän esimerkki siitä, mitä tapahtuu marijuanan ollessa vapaasti tarjolla, löytyy Alankomaista. Marijuana dekriminalisoitiin käytännössä Alankomaissa 1970-luvulla, mistä lähtien kovien huumeiden (heroiinin ja kokaiinin) käyttö on vähentynyt suuressa määrin. Jos marijuana todella olisi "portti kovempiin aineisiin", kovien huumeiden käytönhän olisi pitänyt lisääntyä. Havaintoja vastaavasta "negatiivisesta porttivaikutuksesta" on tehty myös Yhdysvalloissa: 1970-luvun alussa tehdyt tutkimukset osoittivat negatiivista korrelaatiota marijuanan ja alkoholin käytön välillä. Rand Corporationin tutkimus vuodelta 1993 vertaili huumeiden käyttöä USA:n eri osavaltioissa. Se osoitti, että osavaltiot, joissa marijuanaa oli helpommin saatavilla - ts. osavaltiot, joissa lainsäädäntö on lievempi - kovien huumeiden käyttö ensiaputilastoilla mitattuna oli vähäisempää kuin osavaltioissa, joissa lainsäädäntö oli tiukempi. Lyhyesti sanottuna, tiede ja käytännön kokemukset osoittavat, että marijuanalla on taipumus korvata paljon vaarallisempia kovia huumeita, kuten alkoholi, kokaiini ja heroiini.


4. Marijuana heikentää vastustuskykyä
Kuten hedelmällisyystutkimusten tulokset, tämäkin väite perustuu koe-eläimille annettuihin erittäin suuriin kannabinoidiannoksiin. Ihmisillä tätä ei ole pystytty osoittamaan. Kiinnostavaa sinänsä, kaksi vuonna 1978 ja yksi vuonna 1988 tehty tutkimus osoitti, että hasis ja marijuana saattoivat jopa voimistaa elimistön vastustuskykyä tutkituissa ihmisissä.


5. Marijuana on paljon vaarallisempaa kuin tupakka
Poltettu marijuana sisältää suunnilleen saman määrän karsinogeenejä kuin vastaava määrä tupakkaa. On muistettava, että ahkera tupakoitsija polttaa paljon enemmän tupakkaa kuin ahkera marijuanankäyttäjä marijuanaa. Tämä johtuu siitä, että poltettu tupakka 90% addiktiopotentiaaleineen on suurin riippuvuuden aiheuttaja kaikista huumeista, marijuanan aiheuttaessa lievemmän riippuvuuden kuin kahvi. Kaksi muuta tekijää ovat tärkeitä. Ensinnäkin, huumeidenkäyttövälineet kieltävä lainsäädäntö (USA:ssa) tekee karsinogeenejä suodattavat vesipiiput laittomiksi ja vaikeuttaa näin turvallisempaa polttamista. Toiseksi, jos kannabis olisi laillista, olisi edullisempaa käyttää bhangin (perinteinen juoma Lähi-Idässä) tai marijuanateen kaltaisia kannabisjuomia, jotka ovat täysin karsinogeenittömiä. Ero on huikea verrattuna savuttomiin tupakkatuotteisiin, kuten nuuskaan, joka aiheuttaa suu- ja kurkkusyöpää. Kun kaikki nämä tosiasiat huomioidaan, voidaan selvästi havaita asian olevan päinvastoin: marijuana on paljon turvallisempaa kuin tupakka.


6. Laillinen marijuana aiheuttaisi tuhoa maanteillä
Vaikkakin marijuana päihteenä käytettynä heikentää suorituskykyä alkoholin tapaan, tutkimukset marijuanan vaikutuksesta auto-onnettomuustilastoihin vihjaavat, että marijuana ei olisi yhtä vaarallista kuin alkoholi. Kun satunnainen ryhmä kuolemaan johtaneiden auto-onnettomuuksien uhreja tutkittiin, aluksi havaittiin marijuanan liittyneen suhteessa yhtä moneen onnettomuuteen kuin alkoholin. Toisin sanoen, marijuanan vaikutuksen alaisena olleiden kuskien määrä suhteessa marijuanan käyttäjien määrään yhteiskunnassa oli lähellä alkoholin vaikutuksen alaisena olleiden kuskien määrään suhteessa alkoholin käyttäjien määrään yhteiskunnassa. Lähempi tutkimus kuitenkin paljasti, että 85 prosenttia marijuanan vaikutuksen alaisena olleista oli myös nauttinut alkoholia. Pelkästään marijuanan vaikutuksen alaisena olleiden suhde oli paljon alhaisempi kuin pelkästään alkoholin vaikutuksen alaisena olleiden. Tätä havaintoa tukevat monet muut, täysin toisenlaisia menetelmiä hyödyntäneet tutkimukset. Esimerkiksi, taloudellinen analyysi marijuanan käytön dekriminalisoinnin vaikutuksista osoitti, että osavaltiot, joissa marijuanan käytöstä annettavia rangaistuksia oli alennettu, marijuanan käyttö kohosi alkoholinkulutuksen kustannuksella, minkä seurauksena vakavien liikenneonnettomuuksien määrä väheni.


7. Marijuana "latistaa" aivokäyrää
Tämä on silkka valhe, jonka Partnership for a Drug-Free America on pannut liikkeelle. Muutama vuosi sitten he pyörittivät TV-mainosta, jossa näytettiin ensin normaali aivokäyrä ja sen jälkeen "marijuanan vaikutuksen alaisena" olevan 14-vuotiaan "lattea" aivokäyrä. Kun tutkijat soittivat TV-yhtiöihin valittaakseen mainoksesta, sen näyttäminen lopetettiin. Vaikuttaa siltä, että Partnership for a Drug-Free America väärensi "marijuana-aivokäyrän". Todellisuudessa marijuana lievästi lisää alfa-aaltoja. Alfa-aallot liitetään usein mietiskeleviin ja rentoutuneisiin tiloihin, jotka puolestaan liitetään ihmisen luovuuteen.


8. Marijuana on nykyään voimakkaampaa kuin ennen
Tämä myytti on seurausta virheellisestä tutkimusmateriaalista. Väitteen esittäneet tutkijat perustivat väitteensä poliisin 1970-luvulla takavarikoimien marijuana-erien todettuihin THC-pitoisuuksiin. Väärät säilytysolosuhteet aiheuttivat tuolloin kuitenkin sen, että marijuanan THC-pitoisuus heikkeni ratkaisevasti jo ennen kuin minkäänlaisia kemiallisia analyysejä ehdittiin suorittaa. Samoihin aikoihin suoritetut riippumattomat tutkimukset osoittavat, että 1970-luvun alussa tyypillinen "katu"-marijuana oli yhtä voimakasta kuin nykyäänkin. Itse asiassa kaikkein voimakkainta kannabiksen muotoa myytiin USA:ssa laillisesti 1920- ja 1930-luvuilla lääkealan yrityksen Smith-Kleinin toimesta nimikkeellä American Cannabis.


9. Marijuana heikentää välimuistia
Tämä on totta, mutta harhaanjohtavaa. Kun alkoholi vaikuttaa motoriikkaan, marijuana vaikuttaa keskittymiskykyyn. Kaikki keskittymiskyvyn häiriöt katoavat vaikutuksen loputtua. Vaikutus välimuistiin liitetään yleensä tri Heathin apinaraukkoihin pyrkimyksenä antaa vaikutelma, että tila olisi pysyvä.


10. Marijuana kerääntyy elimistöön kuten DDT
Tämäkin on totta, mutta harhaanjohtavaa. Kannabinoidit ovat samalla tavalla rasvaliukoisia kuin lukemattomat ravintoaineet ja myöskin eräät myrkyt kuten DDT. Esimerkiksi tärkeä A-vitamiini on rasvaliukoinen, mutta marijuanan kieltämisen kannattajat eivät tätä vertausta koskaan tee.


11. Marijuanan savussa on yli 1000 kemikaalia
Taas totta, mutta harhaanjohtavaa. Science-lehden numeron 31.8.1990 mukaan paahdetussa kahvissa esiintyvistä yli 800 kaasuuntuvasta kemikaalista vain 21 on testattu eläimillä ja 16 niistä aiheutti syöpää jyrsijöissä. Kuitenkin kahvi on laillista ja sitä pidetään melko turvallisena.


12. Kukaan ei ole kuollut marijuanan yliannostukseen
Tämä on totta. Se on otettu mukaan, jotta nähtäisiin pysyitkö tarkkaavaisena. Eläinkokeet ovat osoittaneet, että tappavat kannabinoidiannokset ovat erittäin suuria. Tiedemiehet ovat arvioineet huumaavan kannabinoidiannoksen suhteen tappavaan annokseen olevan 1:40000. Toisin sanoen, yliannostuskuolema edellyttäisi huumaavan annoksen 40000-kertaistamista. Alkoholilla vastaava suhde vaihtelee 1:4:n ja 1:10:n välillä. On helppoa ymmärtää, miksi yli 400 ihmistä kuolee Suomessa vuosittain alkoholin yliannostukseen eikä kukaan kuole marijuanan yliannostukseen.

4 kommenttia   Tiistai 14. syyskuuta 2010 15:54

pojast kasvo mies...

Pojast kasvoi mies rupes väärentämään respoi

hiipii takahuoneest lämyi koittaa parannella refloi

vuosikymmen pahas koukus niin kuin rotta sätkii loukus

kelaa jokapäivä pulmii joit ei opetetettu koulussa

rajan takaa lääkitystä tullin läpi kuskaa

kukkakaupast hies metskaa pärähtävää puskaa

eläkepäivät liukenee syyran sekaan klikkiin

on verenkierto paskana joutuu vedot lyömään dikkiin

hautajaisis kelaa minne nuoruusvuodet vieri

nyt on tulevaisuus synkempi kuin Jammu sedän mieli

koittaa pyrisetellä irti frendit nipahtanu kaikki

pienen marginaalin väkee niinkuin fägäri tai daikki

piuhat vedetään puukolla tottakai niinkuin on tapana

velan määrä kasvaa ja taivas on vaan rajana

prosentti on pieni ne on harvas jotka selvii

ja seuraava sukupolvi hiekkalaatikol jo telmii

2 kommenttia   Tiistai 07. syyskuuta 2010 23:40

runoilua

runossa voidaan yhes päättää mitä tulossa
ajatuksii aikamoisii, miten oisi toisin
sosiaalisoisin, sielullesi sillon rauhan soisin
demokratisoisin, parempaan huomiseen uskoisin
valvoisin koska pimeän jälkeen koittaa valoisin
miten paremmin sanoisin, jos minä sinä oisin
ruokaa varastoisin, ehkä jopa Jumalaa palvoisin
parempaa toivoisin, se käsi sydämel vannoisin
jos voisin, jos minä sinun stereoissa soisin

Kommentoi   Keskiviikko 01. syyskuuta 2010 11:16

entiseen bäkkiin...

Joten vielki kaipaan siihe aikaan bäkkii
kun viiskybää riitti hyvin kybäsäkkii.
vaik oli joka jutust täysin varma,
ei kuitenkaan tienny ees mikä on darra,
mikä on paha akka, mikä on näätä
noil ei ennen pitäny vaivata päätä!
Raiderssin lippis, 21 niskas
harkintakyvyn välil vittuun viskas,
kun HV:n possella kaadettiin karhuja
siel moni hyvä idea sai alkunsa.
Kuten pahamaineiset ostarin mellakat
jotka seuraavan' päivän' piti kerrata.
paikat remonttiin lahjakkaasti,
jäisii saapu aina Vantaalt asti.
Mut se oli vaan hupia, ainaki meille
aktiviteetteja aikoina ennen.

Kommentoi   Sunnuntai 15. elokuuta 2010 10:09

jotain settii

Mun lohikäärmeet sisään hengittää unta ulos tulta, kuulostaako tutulta, täällä talonmiehet luo lunta kesäsinkin kolalla eli jatkaa halpaa pirii priimakokalla, parisuhdeterapiaan, pari nappii E:tä, kun ei oo varaa Särkänniemeen niin sitten LSD:tä, meidän streittaava neitsyt on muiden douppaava lutka, parisuhteen perustana toimii kama ja sutra, juoppohulluuskin on pelkästään toivottu tila, mä oon eläny kuukauden pelkän pinkin elefantin lihal, kukaan ei pääse sanoo ettei paska ois aitoo, meilläpäin sylivauvakin tönää hihaansa maitoo, jo lapsena pohdin mikä huume mulle sopii kun sain joululahjaks värkkisarjan My Little Pony, täällä supervoimat saa ilman hehkuvaa hämähäkkii, jengi hyppii pitkin seinii itkien pirisäkkii, räppäreiden lainit koostuu puhtaasti kolasta, luulin uudenlaiseks piriks ku kuulin metaforasta

1 kommentti   Sunnuntai 15. elokuuta 2010 09:18

fiilistelyä

Pimeys vangitsee minut
Kaikki mitä voin nähdä
On täydellistä kauhua
En voi elää
En voi kuolla
Vangittuna itseeni
Kehoni sellinäni

Kommentoi   Sunnuntai 15. elokuuta 2010 09:12

tuomas uinosen sukupolvi prkl

FPS-vartijoil loistaa tarra seinäs, ja sillon ne on kyl paikal ku sotken darras seinää
vittu sunnuntaiaamun, mut kukaan varmasti ei nää kun yks tuleva nainen huutaa
käden läpi leipää, ja siks sen avunhuudotki on loppu jo, turha potkii ja potkii jos
on lohdutont, jos joku jeesais vois pojil olla hoppu jo mut pojat tietää miten toimitaan
siihen muut tottukoon, eikä niilläkään oo helppoo mennä himaan, pari vikaa hermoröökii
puoleenväliin fimaa, ja himas kokoajan vaan katse vasent kohti et tänään ois kerranki
vuoros oikee poski
Ei muistu päivää kun maisto mitä syö, nielu täyn kyynelii, niin kovaa se lyö,
työttömyyshuolet pitää purkaa mukuloihin, tää on vaan ihan tavallisen Jenni Laitisen
sukupolvi

Kommentoi   Sunnuntai 15. elokuuta 2010 06:59

NÄIN ON!!!!

Näin on!

Niinkuin eilisen, mä muistan sen,
Kun juostiin pakoon nauraen
Ja se aita me rikottiin.
Puhallusputkilla räiskittiin
Ja Keltsusta pullo pöllittiin.
Nurkan takana vedettiin poskisauhuja
Sun broidilta pöllityistä Malpeista
Ja toiveikkaina kollattiin lehtiputskia,
Jos löytyis vaikka pari Urkkia.

refrain:
Pienen pojan elämää, ei enempää, ei vähempää
Tennarit vilikkuen mettään juoksee räkänokka tää
Pienen pojan elämää, ei enempää, ei vähempää
Kaikkee kiva tehdä on, mikä kielletään

Sotketaan likkojen lengat ja niiltä twistit pöllitään.
Ne kiinnostaa niin pirusti, niit on mukava piirittää.
No, niinhän siinä kävi, mikään auta ei,
Toi ponihäntänen tyttö multa lopun tolokun vei.

refrain

No, tää samainen poika varttui, karttui kilometritkin,
Mut järki ei päähän uponnut, ei saanut musta kii.
No, se menee, kuinka menee, turha jarrua kuluttaa,
Kun kaksin käsin lapata saa kaikkee mahtavaa.

refrain (2x)

Kommentoi   Sunnuntai 15. elokuuta 2010 06:47

reinot jyrää...

Mun pää meinaa hajoo, vedän sen täyteen aineit.
Buuttaan butaanil, ku viinat on nii laimeit.
Se on todellakin vittu todellisuus tänää,
ku ei voi tietää tuleeks huomist edes näkemään.
Haluis olla angsti-räppäri, mut täält kumpuaa.
Joka päivä samat tenat kierrätää ruiskua.
Hartsa ja Kake kompleksi puskee päälle,
tsiigaa ? ja sä näät ne.

Sosiaalihuolto pelaa paremmin ku pajatso,
sossunluukult suoraan lahjakorttei Alkoon.
Perussuomalainen vetää lipun puolitankoon,
muukalaiselle Reino tarjoo heinähankoo.
Tosinajattelijoille lisää laitoshoitoo,
Kupittaal takasi, maratoonivoittoo.
Irtoo silmukasta kravatti ennen aamunkoittoo,
eiks jengi tajuu, et tos hommas ei oo hohtoo.
Paljo ongelmii, mut vähän ratkasuja,
raha esteen, turha anoo katkasuja,
jos rupesit doubbaan, nii oma on ongelmas,
mut painu ny johonki vittuun siit kuolemast.
Pamei, pirii, essoo ja hepoo,
lääkeaineet pää täyn ei sekuntiikaa lepoo.
Maija Meikäläinen päätti terän kans sekoo,
älä käsitä väärin, mä en päättäjiin vetoo.

refrain:
Kerrostalon pihal keinus kiikkuu pieni poika,
kerrostalos liikkuu isä, joka ei lasta hoida.
Paha olo kasvaa ja kasvaa monta Reinoo,
betoniviidakos ei näemmä oo pelastuskeinoo.
(2x)

Perus-Reinol ei oo muut kun peruskeinot,
se ei puhu vaan se leipoo tauluun jotain toista Reinoo.
Sosiaalitaidot, niitä Reinol ei oo,
mut sosiaalitädeille se runoilee ku Eino Leino.
Ja jos nyt kierteitä oikoa aletaan,
niin poikasena miehet jaksaa toivoa parempaan.
Nyt jo hoitoja varataan, keskijalka haudas,
ei se toivo kestä kauaks ku juna poikkee radaltaan.
Faija jätti Reinon perinnöttömäksi,
mut silti perintönä tuli alkoholismi ja läskit.
Väkivaltasuuteen kasvo siinä kyljessä,
ja ku kasvot kattoo kromin pinnassa, ei ylpeillä.
Kuvaa on kuprus, harmaan tupakan tuprus,
ketä siitä syyttäis, kuka auttais jos pyytäis.
Aika vaisuu, ei meillä oo yhteiskunnast mitään haisuu,
se ei oo yhteinen enää, vaan siit riippuu tulevaisuus.

refrain

Umpitunnelissa, kumpi on kuolemista,
se, et herää aamul vai et nukkuu maan uumenissa.
Taas samas pulpetissa, samois sulkeisissa,
viikon kohokohta on joku kuiva läppä Kummelissa.
Jotain voimaa, miestä motivoimaan,
tarvittas kipeesti, mut mitä laulut soimaan.
Nää valitusvirret ikuistetaan miehen muistoks,
mä ja Ikuistamaton puhutaan kaatopaikka puistoks.
Päättäjii kusipäisii, äpärii,
järjestää päävikasii äijii ku ja Pyhi alkaa läimii ,
vitun pahast kilahtanu sikariporras,
oot kuuro mun pyynnöl, putsaa vittu korvas.
Mua ei lohduta vittukaan, yks uus nuoristotalo,
sinne mahtuu kaks prossaa nuorist kelaa vittu haloo.
Paha olo kasvaa ja kasvaa monta Reinoo,
betoniviidakos ei näemmä oo pelastuskeinoo.

Kommentoi   Perjantai 13. elokuuta 2010 16:04

et silleen...

perjantai 13. elokuuta 2010 02:51

Nykyään, kun tupakka-askeissa on kaikenlaisia varoituksia, tulisi myos olutpulloihin lisätä seuraavat varoitustarrat:

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut ihmettelemään, mihin helvettiin jätit alushoususi.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut uskomaan, etta kuiskaat, vaikket niin teekään.

VAROITUS: Alkoholin käytöllä on suuri merkitys siinä, etta näytät idiootilta tanssiessasi.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut jankuttamaan kavereillesi kuinka paljon heistä välität.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut ajattelemaan, että osaat laulaa.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut uskomaan, että ex-rakastettusi kuolee, ellet soita hänelle neljältä aamuyöllä.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut luulemaan, että
sinulla on ihmeellisiä Kung Fu-voimia, johtaen siihen, etta tulet itse piestyksi.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut pyörähtämään aamulla herätessäsi ympäri ja näkemään jotain todella kauheaa.

VAROITUS: Alkoholin käyttö on suurin syy selittämättömiin asvaltti-ihottumiin otsassa ja polvissa.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa harhaluulon, etta olet kovempi, fiksumpi, nopeampi ja paremman näköinen kuin muut ihmiset.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut luulemaan, etta olet näkymätön.

VAROITUS: Alkoholin käyttö saattaa saada sinut uskomaan, etta ihmiset nauravat kanssasi.

1 kommentti   Perjantai 13. elokuuta 2010 15:50