kommunisti

sunnuntai 15. marraskuuta 2009 20:23

Mitä tapahtuu, kun Suomessakin kovaa kulttimainetta viime kesän onnistuneen Tuska-festivaaliesiintymisen jälkeen nauttiva, kotimaassaan Virossa huippusuosittu etnometalliyhtye Metsatöll, kansainvälisesti menestynyt kuorosäveltäjä Veljo Tormis (mm. ECM ja Alba Records) sekä 54-jäseninen, Grammy-palkittu Eestin Kansallinen Mieskuoro RAM yhdistävät voimansa? Syntyy ainutlaatuinen CD ja live-DVD Curse Upon Iron, jonka Rockadillo julkaisee maailmanlaajuisesti Viron ulkopuolella. Laulujen tekstit ovat eestiläistä kansanperinnettä, Kalevala-runoutta ja shamanistisia lauluja. Musiikki on nykyaikaa ja raja-aitoja kaatavaa: tästä voivat innostua niin metallirockin ystävät kuin progen, folkin tai kuoromusiikin kuulijatkin. CD:n mukana tulee täysimittainen live-DVD viime kesän Maailma küla -festivaalikeikalta Tallinnasta.

Julkaisu on virolaisen tuottajayhtiön Elwood Musicin ja Rockadillo Recordsin yhteishanke. Elwood julkaisi levyn Virossa nimellä Metsatöll / Eesti Rahvusmeeskoor: Raua needmine ja Rockadillo Records muualla maailmassa vastaavalla englanninkielisellä nimellä. Itse tuote on täsmälleen sama. Elwoodin johtaja Paul Pihlak perustelee Mitä tapahtuu, kun Suomessakin kovaa kulttimainetta viime kesän onnistuneen Tuska-festivaaliesiintymisen jälkeen nauttiva, kotimaassaan Virossa huippusuosittu etnometalliyhtye Metsatöll, kansainvälisesti menestynyt kuorosäveltäjä Veljo Tormis (mm. ECM ja Alba Records) sekä 54-jäseninen, Grammy-palkittu Eestin Kansallinen Mieskuoro RAM yhdistävät voimansa? Syntyy ainutlaatuinen CD ja live-DVD Curse Upon Iron, jonka Rockadillo julkaisee maailmanlaajuisesti Viron ulkopuolella. Laulujen tekstit ovat eestiläistä kansanperinnettä, Kalevala-runoutta ja shamanistisia lauluja. Musiikki on nykyaikaa ja raja-aitoja kaatavaa: tästä voivat innostua niin metallirockin ystävät kuin progen, folkin tai kuoromusiikin kuulijatkin. CD:n mukana tulee täysimittainen live-DVD viime kesän Maailma küla -festivaalikeikalta Tallinnasta.





Metsatöll perustettiin 1990-luvun loppupuolella, mutta alkuperäisjäsenistä on mukana enää laulaja-kitaristi Markus Teeäär. Alunperin heavy metallibändinä aloittanut yhtye on ottanut ohjelmistoonsa eestiläiseen Kalevala-runomittaan ja vanhoihin luonnonuskontoihin perustuvia lauluja sekä Lauri Öunapuun mukanaan yhtyeeseen tuomia vanhoja perinnesoittimia kuten eestiläisen säkkipillin ja kanteleen. Bassossa on Raivo Piirsalu ja rummuissa Marko Atso. Metsatöllin musiikkia on kutsuttu etno-metalliksi, folk-metalliksi ja joskus myös pakanametalliksi. Bändin ensimmäinen albumi ilmestyi 1999 nimellä Terast mis hangund me hinge, ja sitä ovat seuranneet Hiiekoda (2004) ja Terast mis hangund me hinge 10218 (2005).

Mieliala: Humaltunut

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »