Autio alue sijaitsee Eridanuksen tähdistössä. Tutkijoilla ei ole aavistustakaan siitä, miksi aukko on syntynyt.
Maailmankaikkeudesta on löytynyt valtavan suuri tyhjä tila. Siellä ei ole galakseja, tähtiä, eikä edes pimeää ainetta.
Vaikka vastaavia autiuksia on havaittu aiemminkin, on uusimmassa tulokkaassa poikkeuksellista sen koko - tyhjän tilan läpimitta kun on huimat miljardi valovuotta. Hämmentävästä löydöstä kertoi Minnesotan yliopiston tutkijaryhmä, joka havaitsi sen VLA-teleskoopin keräämien tietojen avulla.
- Kukaan ei ole aiemmin havainnut näin isoa autiota aluetta, emmekä mekään odottaneet, että se voisi olla näin valtaisa, kommentoi professori Lawrence Rudnick.
Helsingin yliopiston tähtitieteen dosentti Heikki Oja pitää löytöä mielenkiintoisena muttei ainutlaatuisena.
- Galakseja kartoitetaan koko ajan, ja lähiympäristöstä on jo löydetty pienempiä tyhjiä alueita. Maailmankaikkeushan koostuu ikään kuin vaahdosta, jossa kuplien reunoilla on ainetta eli galakseja, ja sitten on tyhjiä kohtia. Nyt on sitten löytynyt kupla, joka on isompi kuin muut, Oja selvittää.
Autio alue sijaitsee Eridanuksen tähdistössä, joka on Orionin tähdistön lounaispuolella noin 6-10 miljardin valovuoden päässä Maasta.
Autiuden synty vielä arvoitus
Minnesotan tutkijat tiesivät keskittää mielenkiintonsa oikeaan avaruuden kohtaan, koska avaruuden taustasäteilyä mittaava WMAP-luotain oli havainnut sen olevan poikkeuksellisen kylmä. Nyt tämäkin arvoitus ratkesi. Kylmyys johtuu siitä, ettei siellä ole tähden tähteä.
Sitä ei tosin vielä tiedetä, miten ja miksi tyhjät tilat ovat syntyneet.
- Tämä on sellainen asia, joka maailmankaikkeuden synnyn ja kehittymisen tutkimuksessa pitäisi selvittää. Tiedetään, että kun maailmankaikkeus syntyi, se oli tiheää ja valtavan kuumaa ainetta, jossa oli pieniä epätasaisuuksia. Kun se alkoi levitä, myös epätasaisuudet kasvoivat. Galaksit ovat nyt siis vaahtona, joiden välissä on tyhjää, mutta tarkkaan ei tiedetä, miksi maailmankaikkeus on tällainen, Oja kertoo.
Lähde:
Paranormaali Blogi