Lisätty 26.10.2006 (muokattu 27.10.2006 10:45) - Kirjoittaja:
Raviurheilu on yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista. Raviradoilla tapahtumia seuraa vuosittain noin 800 000 katsojaa. Ratojen ulkopuoli-sissa etäpelipisteissä katsojia on lähes 900 000. Kilpailutapahtumia eli raveja järjestetään vuosittain noin 560, ja niihin osallistuu yli 8.000 hevosta sekä noin 3.000 ohjastajaa. Ammattivalmentajia Suomessa on noin 150. Harrastajavalmentajarekisteriin kuuluu yli 7 000 henkilöä. Ravikilpailuissa pelattavien hevospelien (toto- ja ennakkopelit) koko-naisvaihto on yli 200 miljoonaa euroa vuosittain.
Suomessa raveja järjestetään ympäri vuoden, kaikkina päivänä joulua lukuun ottamatta. Kilpailujen kirjo vaihtelee kansainvälisen tason suurtapahtumista ja maakuntaratojen viikoittaisista kilpailuista aina pieniin kylä- ja jääraveihin.
Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomi kuuluu viiden suurimman ravimaan joukkoon Euroopassa. Suomessa ajetaan kaksi EM-osakilpailua, Vermon Finlandia-ajo sekä vuonna 2002 EM-osakilpailuksi noussut Kouvolan Kymi GP.
Kuninkuusravit on vuoden suurin ravitapahtuma Suomessa. Ensimmäiset Kuninkuusravit pidettiin Lahdessa vuonna 1924, ja viime vuosikymmeninä siitä on tullut yksi maamme mittavimmista kesätapahtumista yli 50 000 katsojallaan. Vuosi vuoden jälkeen jokainen ravikuningas ja ravikuningatar jäävät itseoikeutetusti aikakirjoihin suurin kirjaimin.
Monté;
Monté eli raviratsastus on ravikilpailu, jossa hevosen ajaja istuu kärryjen sijasta satulassa. Monté-lähdöt ajetaan normaalina totolähtöinä raveissa ja niissä käytetään samoja ravikilpailusääntöjä kuin kärrylähdöissäkin (joitakin eriäväisyyksiä esim. varustuksen osalta on). Montélähtöjä ajetaan lämminverisillä ja suomenhevosilla. Myös poneilla ajetaan montélähtöjä, mutta samalla erolla hevosmontéen kuten kaikki muutkin ponilähdöt, eli niissä ei pelata totalisaattoria ja ne ajetaan poniravisäännöillä.
Montélähtöjä ajetaan vuosittain lähes 100 kappaletta. Suomen Mestaruus osakilpailut ja finaali järjestetään kaikille kilpaileville roduille.
Monté vaatii sekä hevoselta että ratsastajalta hyvää fyysistä kuntoa ja lisäksi rytmitajua ja hyvää tasapainoa.
Suomeen monté on saapunut Ranskasta, missä se on hyvin suosittua. Suomen ensimmäinen montélähtö ajettiin Vermossa kesäkuussa 1979. Suomen Monté-Ohjastajat ry perustettiin vuonna 1990 ja sen tavoitteena on lajin kehittäminen.
Vain klubin jäsenet voivat kommentoida uutisia.