Raiskaajat Helvettiin!

Nimi:
Raiskaajat Helvettiin!
Kuvaus
Raiskaajilta Pallit irti! Jos kannatat tätä niin liity klubiin!
Kategoria:
Elämänkatsomus
Perustettu:
05.10.2010
Jäseniä:
208

Rikosoikeuden professori vaatii raiskauksista kovempia tuomioita

Lisätty 06.10.2010 - Kirjoittaja:


Raiskaajat selviävät Suomessa usein ehdollisilla tuomioilla, mikä sotii kansalaisten oikeustajua vastaan. Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen Lapin yliopistosta selvitti syitä tähän ja vaati myös lainsäädännön muuttamista.


Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen Lapin ylipistosta ihmettelee, että raiskauksista saa Suomessa usein vain ehdollisia tuomioita ja käytössä on rangaistusasteikoiden lievin pää.
- Tapon yrityksestä saa Suomessa 3,5 - 4,5 vuotta vankeutta. Jos taas pitää puukkoa kurkulla ja raiskaa ihmisen, saa puolet vähemmän. Tämän raiskauksen sateenvarjon alle saa laitettua mitä väkivaltaisimpia tekoja, YLEn Aamu-tv:n vieraana ollut Utriainen kritisoi.
Utriaisen mukaan Suomen rikoslaissa on kasapäin säädöksiä, joilla tuomioita lievennetään, muttei juurikaan pykäliä, joiden nojalla rangaistuksia kovennetaan. Tällä hetkellä esimerkiksi raiskauksista annettavat ehdolliset tuomiot ovat Utriaisen mielestä lähinnä varoituksen luonteisia.
- Antamalla ehdollisia tuomioita kadotetaan rikoksen törkeysasteen ja rangaistuksen yhteys. Samalla asettaudutaan rikoksen tekijän asemaan, että mikä olisi hänelle sopiva rangaistus. On myös ajateltu, että ei vahingoiteta tekijää tällä rangaistuksella liikaa. Ja usein ei vahingoiteta ollenkaan.
Moitteet syyttäjille ja tuomioistuimille
Utriaisen mielestä syyttäjien ja tuomioistuinten asenteet eivät välttämättä ole tältä vuosituhannelta. Esimerkiksi Englannissa tuomioita alentavaksi tekijäksi ei riitä se, että on asettanut itsensä vaaralliseen asemaan. Suomessa ns. deittiraiskauksista kuitenkin annetaan lievempiä tuomioita.
- Kyllä ne Suomessa menevät yleensä tähän lievään kategoriaan ja silloin annetaan yleensä ehdollinen tuomio. Se on selvä arvo- ja asennevalinta, Utriainen sanoo.
Utriainen kritisoi myös sitä, että törkeän raiskauksen kriteeristö on otettu suoraan ryöstöstä, vaikka raiskauksessa on kyse paljon muustakin kuin väkivallasta.
- Tunnusmerkistö pitäisi laatia niin, että raiskaus on ilman suostumusta tapahtuva sukupuoliyhteys. Ja kaikki väkivalta tulee siihen tuomioon sitten lisäksi. Se näkyy esimerkiksi Ranskassa ja Englannissa rangaistuksessa paljon reippaammin kuin meillä.

Kommentit

Vain klubin jäsenet voivat kommentoida uutisia.