Laillistakaa se vihdoinkin

Nimi:
Laillistakaa se vihdoinkin
Kuvaus
Vain niille jotka ymmärtävät kuinka tärkeetä on lopettaa cannabiksen kriminalisointi ja kuinka tärkeetä on olla mielummin överit kun hirveät vajarit!! XD Ottakaa oikeesti kantaa keskusteluihin! Niin negatiivisesti kuin positiivisesti! Kukaan ei tuomitse
Kategoria:
Muut
Perustettu:
23.02.2006
Jäseniä:
79

Näin täällä meidän päässä XD

Lisätty 25.02.2006 - Kirjoittaja: MickeyTheMouse


Ihmisoikeudet kannabisliikkeen keskiöön
Lähde: Drugnet Europe Issue 49, EMCDDA Thematic Papers february 2005, Drugs in Focus Issue 14

http://www.emcdda.eu.int/

EU.n huumeseurantakeskuksen, EMCDDA:n, Thematic Papers sarjassa keskitytään huumeongelman keskeisimpään kysymykseen eli mihin kansainväliset sopimukset velvoittavat ne hyväksyneet maat.

Kaikkien maailman maiden huumelainsäädäntö perustuu YK:n huumausainesopimuksiin. Näistä keskeisin, vuoden 1961 Single Convention, määritteli huumeiden käytön rankaisemisen niin löyhästi, että tämän sopimuksen perusteella valtiot saattoivat halutessaan suhtautua käyttöön ja siihen liittyvään hallussapitoon liberaalisti. Mm. Hollannin coffee shop -politiikka mahtui vielä tämän sopimuksen piiriin.

Vuoden 1988 Wienin sopimuksella tiukennettiin valtioiden liikkumavaraa käytön rankaisussa, mutta tutkimus osoittaa, että tämäkin sopimus antaa liikkumatilaa järjestellä asioita kansallisten tarpeiden mukaan. Vaikka meillä vakuutellaan käytön rankaisun olevan kansainvälisten velvoitteiden mukaista ja jopa loogisesti välttämätön toimenpide, vain seitsemässä 26:sta EU-maasta pelkkä huumeiden käyttö on kielletty Suomi mukaan lukien.

Kun tarkastellaan sopimuksiin sisältyviä huumausaineiden luokitteluja, huomataan niiden olevan yhtä vanhentuneita kuin Neuvostoliiton kansallishymni. Kannabiksen luokittelu yhtä vaaralliseksi kuin heroiini perustuu väitteelle, ettei kannabiksella ole minkäänlaista lääkinnällistä hyötyä.

Huumeiden käytön levittyä yhä laajempiin kansankerroksiin ja vakiinnuttua syntyi pyrkimys tasapainottaa tilannetta tarjoamalla hoitoa rangaistusten sijaan. 1990-luvulla yhä useammassa valtiossa päädyttiin kohtelemaan käyttöä ja siihen liittyvää hallussapitoa vähäisinä rikkomuksina, joihin alettiin soveltaa muita kuin rikossanktioita.

Kansallisten huumestrategioiden analyysi osoittaa, että useissa EU-maissa toiminta perustuu:

a) hoidon painottamiselle rikosoikeudellisen rankaisemisen sijaan

b) sen epäsuhdan tunnustamiselle, mihin vapausrangaistuksen soveltaminen (usein aiheuttaen rikosrekisterimerkinnän) laittomien huumeiden käyttöön johtaa

c) näkemykselle, jonka mukaan kannabis on haitattomampaa terveydelle kuin muut huumeet.

Onko hoitokin rankaisemista ?
Tämä kehitys ei suinkaan ole merkinnyt huumepolitiikan lievenemistä vaan huumepolitiikkaan vaikuttaa suuresti muut kuin terveydelliset seikat. Uudessa Teemana huumeet raportissa EMCDDA tarkastelee hoidon kenttää EU-maissa ja tulos on yllättävän lohduton: huumeiden ongelmakäyttäjissä on paljon ns. kaksoisdiagnoosin saaneita eli sekä päihteiden käytöstä että mielenterveysongelmista kärsiviä. Huumeiden käytön takia näitä ihmisiä ei diagnosoida kunnolla, he eivät saa tarvitsemaansa hoitoa ja hoitoa saadessaan he jäävät kahden hoitomallin, psykiatrisen hoidon ja päihdehuollon, väliin roikkumaan. Raportista voi päätellä, että muissakin EU maissa päihdehuoltokulttuuri on muualta kuin julkisen terveydenhuollon piiristä.

Nuoremmille lukijoille kerrottakoon, että vielä 1990-luvulla huumeiden käyttäjillä ei katsottu olevan vapaata tahtoa, oikeutta omaan mielipiteeseen eikä siten normaaleja ihmisoikeuksia. Tämä on näkynyt mm. valtiovallan suhtautumisessa Kannabisyhdistykseen. Kovien huumeiden käyttäjien aseman ja terveydentilan parantamiseen tähtäävät ns. haittoja vähentämään tarkoitetut politiikan muodot saivat raivokasta vastarintaa kieltolakijärjestöiltä, Suomessa varsinkin Irti Huumeista ry:ltä.

Haittoja vähentämään tarkoitettu politiikka toi huumeiden käyttäjien ihmisoikeudet huumekeskusteluun. Mutta tätä kautta ei olla onnistuttu täyttämään ihmisten tasavertaisuutta edes saada hoitoa. YK:n huumesopimukset rikkovat sen omia ihmisoikeussopimuksia, ja vuoden 2008 yleiskokouksessa koko tämä järjestelmä täytyy asettaa kyseenalaiseksi. Käyttäjien ihmisoikeuskysymykset tulee hoitaa lainsäädännön kautta ja lopettaa meidän kriminalisointi.

Tavallisilta kansalaisjärjestöiltä pääsy näihin piireihin on evätty mutta onneksi kuvioihin on tullut vaikutusvaltaisia toimijoita, joiden yhteenliittymä, Senlis Council, järjestää maaliskuussa konferenssin kansainvälisestä huumepolitiikasta Wienissä samaan aikaan kun YK:n huumekomissio pitää siellä vuosikokoustaan. Senlis Council tähtää YK:n huumesopimusten muuttamiseen vuonna 2008, joten heidän sivujensa seuraaminen voi olla mielenkiintoista lähivuosina.

http://www.senliscouncil.net/modules/events/vienna_2005

Kommentit

Vain klubin jäsenet voivat kommentoida uutisia.