|
|
|
| Lisää kirjanmerkki » Keskustelut » OIKEUTTA ELÄIMILLE! » TEHOTUOTANTO ON ELÄIN RÄÄKKÄYSTÄ!!! |
Kirjoittaja |
TEHOTUOTANTO ON ELÄIN RÄÄKKÄYSTÄ!!! |
|---|---|
|
Guttersniper 19.02.2009 09:45 |
Luomu on ihan jees alku. Tosin, se ei vielä riitä. Se on enemmänkin sellainen hyvän mielen vaihtoehto. Luomutiloilla eläimet kokevat myös ennenaikaisen kuoleman, kanoilla on edelleen liian vähän tilaa ja niin edelleen. Jälleen kerran ihminen häslää. Luomua enemmän suosittelisin kaikille vegaaniruokavaliota. |
|
Jamu 19.02.2009 10:46 |
nessukka kirjoitti: no mä oon ollu vege koko elämäni ajan Sen huomaa. Sun aivos on tainnut jäädä ilman jotain tärkeitä ravinteita. |
|
Jamu 19.02.2009 11:19 |
nessukka kirjoitti: sovinisteille on ihan omat klubinsa Sovinismikortti vedetty pöytään!! En tiedä mistä ahterista ton repäsit, mut onnea ja menestystä. |
|
NakaniuZ 19.02.2009 11:29 Muok:19.02.2009 11:38 |
eläinrääkkääjilt pitäis repiä sisälmykset irti ku ne viel elää..keittää elävältä..tai antaa parin piraijan pureskella ..slowly... ![]() munmielestä tota tehotuotantoo vastaa pitäis käydä muutenki ku rupeamal vegaaniks yms. miltä kuullostais esim.käydä murjomassa puolkuoliaksi jtn tärkeitä jehuja jotka pitää näitä paikkoja pystyssä? ................................... |
|
NakaniuZ 19.02.2009 11:53 |
oon ehdottomasti tosissani,mitään muuta mailmas en vihaa ku eläinrääkkääjii:P tekis mieli silpoa palasiks kaikki rääkkääjät,ikää katsomat ![]() |
|
Guttersniper 19.02.2009 12:12 |
Oletteko tosissanne? Kuulostaako ihmisten murjominen ja kiduttaminen teidän mielestänne jollain tavalla hyvältä? Vaikka he ovatkin tehneet ilkeitä asioita, niin kidutuksen pitäminen hyvänä ideana on vähintäänkin yhtä sairasta kuin tehotuotanto itse. |
|
NakaniuZ 19.02.2009 12:15 |
sil se rääkkäys vois loppuukki,varsinki jos välittää enemmä eläinte hyvinvoinnist ku ylipäätänsä ihmisistä. mut mielipiteensä kullaki |
|
Jamu 19.02.2009 12:23 |
JEAH! TAPETAAN KAIKKI IHMISET NIIN ELÄIMET EI KÄRSI ENÄÄ! ELÄIMILLÄ ON NIIN PEHMEÄÄ JA SULOINEN TURKKIKIN! PAITSI KAIKKI HÄMÄHÄKIT JA MUUT RUMAT ELÄIMET, HYI! NE VOIS TAPPAA KANS! |
|
NakaniuZ 19.02.2009 12:24 Muok:19.02.2009 12:25 |
mä en vitsaillu ![]() mitää eläimii ei sais tappaa |
|
Guttersniper 19.02.2009 12:34 |
NakaniuZ kirjoitti: mä en vitsaillu ![]() mitää eläimii ei sais tappaa Mutta kuitenkin olisit sallimassa tehotuotantoa ja turkistarhausta harjoittavien ihmisten tappamisen ja kiduttamisen, ja ihminen on (ainakin kun viimeksi tarkastin) myös eläin? PS. Vastustan itse jyrkästi sekä eläinkokeita että tehotuotantoa. |
|
NakaniuZ 19.02.2009 13:07 Muok:19.02.2009 13:09 |
Guttersniper kirjoitti: NakaniuZ kirjoitti: mä en vitsaillu ![]() mitää eläimii ei sais tappaa Mutta kuitenkin olisit sallimassa tehotuotantoa ja turkistarhausta harjoittavien ihmisten tappamisen ja kiduttamisen, ja ihminen on (ainakin kun viimeksi tarkastin) myös eläin? PS. Vastustan itse jyrkästi sekä eläinkokeita että tehotuotantoa. totta vitussa olisin,eks se ny tullu selväks? jees,ja ihmine on ainoo eläin jonka takia tää maapallo o nii messed up,ei kai ihme et vihaisin ihmisii ton takia..vai mitä mieltä rouva itse on ![]() eikä se ny tunnu kauheesti auttavan jos pari ihmistä ryhtyy syömää rehuja tai juomaa reilun kaupan teetä.. |
|
Guttersniper 19.02.2009 13:23 |
NakaniuZ kirjoitti: totta vitussa olisin,eks se ny tullu selväks? Ei, koska sanoit, ettei MITÄÄN eläimiä tulisi tappaa. Olet ristiriidassa itsesi kanssa. jees,ja ihmine on ainoo eläin jonka takia tää maapallo o nii messed up,ei kai ihme et vihaisin ihmisii ton takia.. Kerro, miten tällainen misantropia liittyy järkeviin ja loogisiin ratkaisuihin. eikä se ny tunnu kauheesti auttavan jos pari ihmistä ryhtyy syömää rehuja tai juomaa reilun kaupan teetä.. Ei niin. Useilla ihmisillä onkin jo sitten suurempi vaikutus. Esim. kasvissyöjien määrä suhteessa sekasyöjiin on kasvussa. |
|
NakaniuZ 19.02.2009 13:28 |
Guttersniper kirjoitti: NakaniuZ kirjoitti: totta vitussa olisin,eks se ny tullu selväks? Ei, koska sanoit, ettei MITÄÄN eläimiä tulisi tappaa. Olet ristiriidassa itsesi kanssa. jees,ja ihmine on ainoo eläin jonka takia tää maapallo o nii messed up,ei kai ihme et vihaisin ihmisii ton takia.. Kerro, miten tällainen misantropia liittyy järkeviin ja loogisiin ratkaisuihin. eikä se ny tunnu kauheesti auttavan jos pari ihmistä ryhtyy syömää rehuja tai juomaa reilun kaupan teetä.. Ei niin. Useilla ihmisillä onkin jo sitten suurempi vaikutus. Esim. kasvissyöjien määrä suhteessa sekasyöjiin on kasvussa. voin ollakki ristiriidassa,henk.koht en pidä ihmisiä niinkään"eläiminä",no ihminehä tääl eläinlajeja tappaa sukupuuttoo yms.ja hyvä sit jos toi kasvissyöntiki oikeesti auttaa jtn |
|
Guttersniper 19.02.2009 14:20 |
NakaniuZ kirjoitti: en pidä ihmisiä niinkään"eläiminä" Noh, ihminen kuitenkin on virallisesti määriteltynä eläin. Olemme nk. viides apina, halusimme tai emme. no ihminehä tääl eläinlajeja tappaa sukupuuttoo Jonkin verran, kyllä. Emme kuitenkaan ole tappaneet mitään eläintä sukupuuttoon tarkoituksenmukaisesti, vaan tahattomasti. Kymmeniä, ellei satoja eläinlajeja, kuolee sukupuuttoon päivittäin ihan muiden syiden takia kuin ihmisten. :) |
|
Guttersniper 19.02.2009 14:23 |
nessukka kirjoitti: .no se on kyllä satavarma ettei varmasti kaikki ihmiset suostu jättämään lihaa.... Ei, mutta... - lihansyönnin vähentäminen vaikkapa pariin kertaan viikossa auttaisi pirusti. - kasvissyöjillä on silti yleisesti ottaen ruokataloutensa suhteen ekologisempi jalanjälki :) olet täysin oikeassa että ihmiset tappaa ihan huvinvuoks eläimiä sukupuuttoon No ei nyt ihan. Ei ihminenkään niin vammainen otus ole, että ihan huvikseen teurastaisi eläinlajeja sukupuuttoon. uskon että jos ihmisiä ois maailmassa paljon vähemmän tää ois paljo parempi paikka jokaiselle elää,ei millään pahalla Ehkäpä olisikin. Tällaisen pohtiminen on kuitenkin utopistista, koska olemme eksponentiaalisesti lisääntyvä laji. |
|
Jamu 19.02.2009 14:44 |
VMP! Ihminen on sekasyöjä. Katsokaa purukalustoa ja ruoansulatusjärjestelmää. Syökää toki mitä lystäätte. Useimmat syövät kuitenkin kuten meidän on tarkoitettu syövän. |
|
Guttersniper 19.02.2009 15:07 Muok:19.02.2009 15:16 |
Jamu kirjoitti: VMP! Ihminen on sekasyöjä. Katsokaa purukalustoa ja ruoansulatusjärjestelmää. Sekasyöjä tarkoittaa, että ruoansulatusjärjestelmä pystyy käsittelemään sekä kasveja että liharuokaa. Mitä purukalustosta? Se on "hybridi", kykeneväinen sekä kasvis- että liharuokaan eikä kumpikaan ole toista luonnollisempaa tai luonnottomampaa. Syökää toki mitä lystäätte. Useimmat syövät kuitenkin kuten meidän on tarkoitettu syövän. Ihmisen ei ole _tarkoitettu_ käyttävän mitään tiettyä ruokavaliota. Tämä perustelu olisi sama kuin sanoisi homoseksuaalisuuden olevan luonnotonta, koska "se nyt vaan on ihan outoo ku kaks miestä panee eikä voi lisääntyy" tai koska "Ihminen on TARKOITETTU mieheks ja naiseks" Kuitenkin: Ihmisen olisi hyvä syödä aterioita, joista saa ainakin suurimman osan ravintoaineista. Tämä onnistuu sekä kasvis- että sekaruokavaliolla, mikäli koostaa oikein. Mikään ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, että kasvisruokavalio nyt vain sattuu olemaan ekologisempi kuin sekaruokavalio. Mikäli väittäisi toisin, rikkoisi luonnonlakeja. Miettikääpäs, mistä lehmät, possut ja muut kivat vekkulit ovat proteiininsa saaneet. No kasveistapa hyvinkin. Tässä on hyvä ottaa huomioon vielä se, että eläimet eivät toimi minään ikiliikkujina, vaan hyödyntävät myös energiaa ruoasta. Näin ollen voidaan helposti todeta, että liharuoan sisältämät proteiinit kulkevat valtavan filtterin läpi. Tämä tarkoittaa käytännössä katsoen sitä, että 15 soijaproteiinikiloa kääntyy yhdeksi naudanlihakiloksi. Lisätietoa aiheesta täältä . Kummallista, kuinka tämä ekologisuuden mainitsemisen kalikka kalahtaa aina. Ekologisuus sivuutetaan ja ruvetaan vetoamaan "luonnolliseen ruokavalioon", mikä nyt ei ole kovin toimivaa keskustelussa, jossa on paikalla yksikin biologiaa lukeva ihminen. Tässä tapauksessa minä. |
|
Guttersniper 19.02.2009 15:10 |
madman kirjoitti: Turkis on vaate ja liha on ruokaa Turkista käytetään vaatteena, kyllä. Ja juu, onhan lihakin ruokaa. Kukaan ei varmaan ole toista väittänytkään, joten en ymmärrä kommenttisi relevanssia. Voit toki tarkentaa. |
|
Guttersniper 19.02.2009 15:15 |
nessukka kirjoitti: mun mielestä ehkä maailman vakavin ongelma on just se että ihmisii on liikaa ja siitä johtuu melkee kaikki muutki ongelmat....jos ei ois näin paljo ihmisii ni sodittais varmaa vähemmän,ilmastonmuutoksen riski vois olla paljon pienempi,kehitysmaat ei ehkä olis nii köyhiä eikä eläimiä välttämättä rääkättäis nii paljon Juu, näin mitä todennäköisemmin asiat olisivat. Tämän pohtiminen on kuitenkin yhtä turhaa kuin sen, että alkaisi ihan tosissaan fiilistelemään "kelaa jos ei olis sotii. Tai kelaa jos ihminen ei haluiskaan satuttaa. Vähän meil olis kaikki paremmin"-tyylisiä keloja. Pitää olla realisti ja aluksi ymmärtää nykytilanne eikä kuvitella asioiden olevan paremmin tai huonommin. |
|
Guttersniper 19.02.2009 15:36 Muok:19.02.2009 15:52 |
Jamu kirjoitti: Katsokaa purukalustoa ja ruoansulatusjärjestelmää. Tähän vastaan vielä uudestaan. Ihan vain lisukkeeksi. Okei, katsotaanpa ihmisen fysiologisia ominaisuuksia evoluution näkökulmasta ruokavalion suhteen: Facial Muscles Carnivore Reduced to allow wide mouth gape Herbivore Well-developed Omnivore Reduced Human Well-developed Jaw Type Carnivore Angle not expanded Herbivore Expanded angle Omnivore Angle not expanded Human Expanded angle Jaw Joint Location Carnivore On same plane as molar teeth Herbivore Above the plane of the molars Omnivore On same plane as molar teeth Human Above the plane of the molars Jaw Motion Carnivore Shearing; minimal side-to-side motion Herbivore No shear; good side-to-side,front to-back Omnivore Shearing; minimal side-to-side Human No shear; good side-to-side,front to-back Major Jaw Muscles Carnivore Temporalis Herbivore Masseter and pterygoids Omnivore Temporalis Human Masseter and pterygoids Mouth Opening vs. Head Size Carnivore Large Herbivore Small Omnivore Large Human Small Teeth (Incisors) Carnivore Short and pointed Herbivore Broad, flattened and spade shaped Omnivore Short and pointed Human Broad, flattened and spade shaped Teeth (Canines) Carnivore Long, sharp and curved Herbivore Dull and short or long (for defense), or none Omnivore Long, sharp and curved Human Short and blunted Teeth (Molars) Carnivore Sharp, jagged and blade shaped Herbivore Flattened with cusps vs complex surface Omnivore Sharp blades and/or flattened Human Flattened with nodular cusps Chewing Carnivore None; swallows food whole Herbivore Extensive chewing necessary Omnivore Swallows food whole and/or simple crushing Human Extensive chewing necessary Saliva Carnivore No digestive enzymes Herbivore Carbohydrate digesting enzymes Omnivore No digestive enzymes Human Carbohydrate digesting enzymes Stomach Type Carnivore Simple Herbivore Simple or multiple chambers Omnivore Simple Human Simple Stomach Acidity Carnivore Less than or equal to pH 1 with food in stomach Herbivore pH 4 to 5 with food in stomach Omnivore Less than or equal to pH 1 with food in stomach Human pH 4 to 5 with food in stomach Stomach Capacity Carnivore 60% to 70% of total volume of digestive tract Herbivore Less than 30% of total volume of digestive tract Omnivore 60% to 70% of total volume of digestive tract Human 21% to 27% of total volume of digestive tract Length of Small Intestine Carnivore 3 to 6 times body length Herbivore 10 to more than 12 times body length Omnivore 4 to 6 times body length Human 10 to 11 times body length Colon Carnivore Simple, short and smooth Herbivore Long, complex; may be sacculated Omnivore Simple, short and smooth Human Long, sacculated Liver Carnivore Can detoxify vitamin A Herbivore Cannot detoxify vitamin A Omnivore Can detoxify vitamin A Human Cannot detoxify vitamin A Kidney Carnivore Extremely concentrated urine Herbivore Moderately concentrated urine Omnivore Extremely concentrated urine Human Moderately concentrated urine Nails Carnivore Sharp claws Herbivore Flattened nails or blunt hooves Omnivore Sharp claws Human Flattened nails Lähde: The Comparative Anatomy of Eating , Milton R. Mills, M.D. Tämän mukaan näyttäisi siltä, että argumenttisi on melkoista puppua =) |
|
Guttersniper 19.02.2009 15:55 |
FgeOne, tässä perusteltiin juurikin sitä kautta, mikä ruokavalio saisi ilmastonmuutosta vähenemään ja olisi taloudellisestikin kannattavampaa. Kasvisruokavalio auttaisi tässä. Fakta. Onkin sitten eri asia, siirtyvätkö ihmiset syömään kasviksia. Se ei kuitenkaan estä meitä puhumasta järkevimmästä mahdollisesta toimintamallista. Järkipuhe kun tuppaa joskus myös tepsimään ihmisiin. |
|
Guttersniper 19.02.2009 16:26 |
FgeOne kirjoitti: Mä puhuin otsikon mukaan, en jonku randomin argumentin mitä pyrkisin kumoo, sanoin oman mielipiteeni siitä mikä o kirjattu keskustelun ydinteemaks. Edellee, kiva juttu ku teil o paljo kaikkii hauskoi ja mukavii suunnitelmii maailman parantamiseks, kuvakkeen forumeil vaa o harvemmin poliitikkoi niit sisäistämäs. Verkkovaikuttaminen taitaa olla teikäläiselle melkoisen uusi juttu? :) Verkkovaikuttamisen ajatus ei perustu suoraan kontaktiin tällä hetkellä vaikuttavien poliitikkojen kanssa. On tärkeää herättää keskustelua. En voi sanoa olevani tässä klubissa olevien jäsenten (ainakaan äänessä olleiden) kanssa läheskään kaikesta samaa mieltä, mutta keskustelu on aina tervetullutta, eikä sitä kannata teilata. =) |
|
Guttersniper 19.02.2009 16:28 |
Lisäksi, itse pyrin verkkovaikuttamisen lisäksi ylläpitämään argumentaatiotaitojani. ^^ |
|
Jamu 19.02.2009 21:20 |
Guttersniper kirjoitti: Tämän mukaan näyttäisi siltä, että argumenttisi on melkoista puppua =) Katos joo! Näyttäis ihan tosiaan sekasyöjän romppeilta. Toki noilla voi syödä pelkästään ihan vain jompaakumpaakin. |
|
Guttersniper 19.02.2009 21:28 |
Jamu, tarkoitin tätä kommenttiasi: "Syökää toki mitä lystäätte. Useimmat syövät kuitenkin kuten meidän on tarkoitettu syövän." <- Tämä on puppua. :) |
|
Anchorage 19.02.2009 21:36 Muok:19.02.2009 21:39 |
Ei kannata unohtaa sitä, että "tehotuotanto" ja lihansyönti ovat mahdollistaneet nykyisenlaisen ihmiskunnan kehittymisen yli tuhat vuotta sitten. Samaan ihmismäärän lisääntymiseen ja kaupunkien luontiin ei oltaisi pelkällä veganismillä päästy. Tehotuotanto on myös ainoa asia, mikä pitää ruokasodat loitolla -- meitä on yksinkertaisesti aivan liikaa. Ongelma on noussut esiin varsinkin Aasiassa, missä pitkälti kasvipainotteisesta ruokavaliosta on keskiluokkaistuttu naudan, kanan ja sian syöntiin. Luomutuotantoon ei yksinkertaisesti resursseja. Sen lisäksi tuotantoeläimet on tehokkaasti jalostettu tuotantolaitoksiksi, jotka käytetään tehokkaasti hyödyksi. Eikä se välttämättä ole eläinrääkkäystä, esimerkiksi lehmäparat voivat kuolla jos niitä ei lypsä säännöllisin väliajoin. Sitäpaitti huonosti voiva eläin maistuu tosi pahalle, ja ainakin suomalainen liha maistuu todella maukkaalle! ps. en olis muuten tullu tähän klubiin troolailemaan mutta joku Volde Morttinen on spammannut klubikutsua kuin viimeistä päivää. Tukehdu heinään. Anchorage muokkasi viestiä 21:40 19.02.2009 |
|
Guttersniper 20.02.2009 08:10 |
Anchorage kirjoitti: Ei kannata unohtaa sitä, että "tehotuotanto" ja lihansyönti ovat mahdollistaneet nykyisenlaisen ihmiskunnan kehittymisen yli tuhat vuotta sitten. Saisiko nähdä niitä lähteitä? On totta, että esim. mestästäjä-kerääjäkulttuurin aikana ihmisen oli selviytyäkseen pakko syödä liharuokaa, koska kasvien ja hedelmien keräily ei riittänyt kaikkien ruokkimiseen. Jotkut kulttuurit elävät yhä tämäntyyppistä aikaa, mutta me eniten resursseja kuluttavat tehotuotannon keskellä asustelevat länsimaalaiset emme tarvitse moista. Meillä on mahdollisuus elää huomattavasti ekologisemmin. Samaan ihmismäärän lisääntymiseen ja kaupunkien luontiin ei oltaisi pelkällä veganismillä päästy. Ja millähän perusteella? Tällekin kaivataan lähteitä. Tehotuotanto on myös ainoa asia, mikä pitää ruokasodat loitolla -- meitä on yksinkertaisesti aivan liikaa. Myös näin paksulle väitteelle kaivataan lähteitä. Kuulostaapa melkoisen epäloogiselta. Ongelma on noussut esiin varsinkin Aasiassa, missä pitkälti kasvipainotteisesta ruokavaliosta on keskiluokkaistuttu naudan, kanan ja sian syöntiin. Luomutuotantoon ei yksinkertaisesti resursseja. Et ole tainnut ottaa huomioon sitä, että kasvisruokavalio kuluttaa vähemmän resursseja -- alkutuotannosta lähtien -- kuin sekaruokavalio? Sen lisäksi tuotantoeläimet on tehokkaasti jalostettu tuotantolaitoksiksi, jotka käytetään tehokkaasti hyödyksi. Vaikka eläimet käytettäisiin kuinka hyvin hyödyksi, niin se on epäekologisempaa kuin kasvisruoan kasvattaminen. Mietipä, mistä lihaksi käytettävät eläimet ovat proteiininsa saaneet. Aivan, kasveista, jotka ihminen olisi voinut käyttää suoraan omaksi proteiinilähteeksi. Kuten sanoin, yhden naudanlihakilon saamiseen käytetään sama energiamäärä kuin n. 15 soijakilon. Eikä se välttämättä ole eläinrääkkäystä, esimerkiksi lehmäparat voivat kuolla jos niitä ei lypsä säännöllisin väliajoin. Hah, aina yhtä tiukasti esiintuleva "lehmiä kuuluu lypsää"-argumentti. <3 Tämän argumentin esittäjällä on 99,9999% ajasta melkoisen olematon tietämys biologiasta. Kaikki nisäkkäät tuottavat maitoa vain synnytettyään jälkeläisen, eikä lehmä ole tästä poikkeus. Jotta lehmä tuottaisi maitoa, sen on synnytettävä vuosittain. Jalostuksen tuloksena lehmät tuottavat nykyisin niin paljon maitoa, ettei vasikka voisi sitä kaikkea käyttää ravinnokseen. Silti vasikka vierotetaan emostaan yleensä heti kun lehmä on nuollut sen puhtaaksi. Runsas maidontuotanto rasittaa lehmiä, ja ne kärsivät erityisesti utaretulehduksista. Sitäpaitti huonosti voiva eläin maistuu tosi pahalle, ja ainakin suomalainen liha maistuu todella maukkaalle! Suomalainen liha maistuu varmasti hyvältä, mutta hyvä maku ei ole kelpo indikaattori hyvinvoinnista. Syynä on usein se, että säilöntäaineita ei ole tarvinnut käyttää niin paljon kuin ulkomailta tuodussa lihassa. |
|
Anchorage 20.02.2009 10:16 |
Guttersniper kirjoitti: Saisiko nähdä niitä lähteitä? William H. McNeil: Kansat ja kulkutaudit, http://www.vastapaino.fi/vp/index.php?page=shop.product_details&flypage=$flypage&product_id=65 On totta, että esim. mestästäjä-kerääjäkulttuurin aikana ihmisen oli selviytyäkseen pakko syödä liharuokaa, koska kasvien ja hedelmien keräily ei riittänyt kaikkien ruokkimiseen. Yhtä olennaista on liharuoan sisältävä proteiini. Nykyisin proteiinia saadaan soijasta/vastaavista, mutta tuhat vuotta takaperin yleisimmissä vilja- ja ruokakasveissa sitä ei suuremmin ollut. Jotkut kulttuurit elävät yhä tämäntyyppistä aikaa, mutta me eniten resursseja kuluttavat tehotuotannon keskellä asustelevat länsimaalaiset emme tarvitse moista. Meillä on mahdollisuus elää huomattavasti ekologisemmin. Vai olisiko? Viime vuonna oli huono satovuosi ja viljavarastot ovat alhaisimmillaan 30:een, jenkeissä jopa 60:een vuoteen ( http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf ). Tästä vuodesta on tulossa parempi, mutta hypoteettisesti ajatellen: useita huonoja satovuosia -> viljan hinta seitsemänkertaistuu -> kansa lähtee kadulle mellakoimaan tai jos naapurimaa ei suostu myymään viljaa -> kaaos Ja millähän perusteella? Tällekin kaivataan lähteitä. Sama lähde, sama proteiini. Myös näin paksulle väitteelle kaivataan lähteitä. Kuulostaapa melkoisen epäloogiselta. Saat lainata minua ihan ilmaiseksi. Esitin hataran teorian vähän ylempänä. Et ole tainnut ottaa huomioon sitä, että kasvisruokavalio kuluttaa vähemmän resursseja -- alkutuotannosta lähtien -- kuin sekaruokavalio? Lue. Mitä. Sanoin. Ongelma on noussut esiin varsinkin Aasiassa, missä pitkälti kasvipainotteisesta ruokavaliosta on keskiluokkaistuttu naudan, kanan ja sian syöntiin. Vaikka eläimet käytettäisiin kuinka hyvin hyödyksi, niin se on epäekologisempaa kuin kasvisruoan kasvattaminen. Mietipä, mistä lihaksi käytettävät eläimet ovat proteiininsa saaneet. Aivan, kasveista, jotka ihminen olisi voinut käyttää suoraan omaksi proteiinilähteeksi. Kuten sanoin, yhden naudanlihakilon saamiseen käytetään sama energiamäärä kuin n. 15 soijakilon. Vitamiini D. Tottakai karjankasvatus on tuhlausta, mutta maukasta tuhlausta. Kaikki nisäkkäät tuottavat maitoa vain synnytettyään jälkeläisen, eikä lehmä ole tästä poikkeus. Jotta lehmä tuottaisi maitoa, sen on synnytettävä vuosittain. Jalostuksen tuloksena lehmät tuottavat nykyisin niin paljon maitoa, ettei vasikka voisi sitä kaikkea käyttää ravinnokseen. Silti vasikka vierotetaan emostaan yleensä heti kun lehmä on nuollut sen puhtaaksi. Ole hyvä. Kysypä joskus äitiltäs joutuiko hän sinua imettäessään lypsämään maitoa varastoon. On kuulemma nimittäin hieman kivuliasta jos lasta ei imetä eikä rintoja tyhjennetä. Runsas maidontuotanto rasittaa lehmiä, ja ne kärsivät erityisesti utaretulehduksista. Tuo tarkoittaa samaa kuin että konttorityöntekijät kärsivät niskavaivoista. Huolehtimalla ja tarkkailemalla lehmien tilaa vaiva saadaan minimoitua, sillä utaretulehtunutta lehmää ei voi lypsää ja tulehdus voi levitä helposti lypsykoneen välityksellä. Tulehduksen välttäminen on molemminpuolinen intressi. Suomalainen liha maistuu varmasti hyvältä, mutta hyvä maku ei ole kelpo indikaattori hyvinvoinnista. Syynä on usein se, että säilöntäaineita ei ole tarvinnut käyttää niin paljon kuin ulkomailta tuodussa lihassa. Raakana myytävässä lihassa, oli se sitten koti- tai ulkomaista, ei käytetä säilöntäaineita. |
|
Guttersniper 20.02.2009 11:49 Muok:20.02.2009 11:50 |
Anchorage kirjoitti: William H. McNeil: Kansat ja kulkutaudit, http://www.vastapaino.fi/vp/index.php?page=shop.product_details&flypage=$flypage&product_id=65 Miten epidemioita käsittelevä kirja on relevantti pohtimaan ruokavalion mahdollisuuksia? Yhtä olennaista on liharuoan sisältävä proteiini. Nykyisin proteiinia saadaan soijasta/vastaavista, mutta tuhat vuotta takaperin yleisimmissä vilja- ja ruokakasveissa sitä ei suuremmin ollut. Voit hyvinkin olla oikeassa. Kuitenkin Aikoinaan kissoja hukutettiin, orjuus oli sallittua ja naisilla ei ollut äänioikeutta. Nyt olemme joillain osa-alueilla ymmärtäneet lähestyä asioita järkevästi. Eikö olisi aika pikkuhiljaa hylätä (tai vähentää) epäekologisia ratkaisuja, koska olemme löytäneet parempia? Vai olisiko? Viime vuonna oli huono satovuosi ja viljavarastot ovat alhaisimmillaan 30:een, jenkeissä jopa 60:een vuoteen ( http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf ). Mikäli satovuosi on huono + se syötetään karjalle, niin eikös tämä puhu enemmän sinun argumenttiasi vastaan? Karjatalous toimii edelleenkin filtterinä täysin kelvolle viljalle. Tästä vuodesta on tulossa parempi, mutta hypoteettisesti ajatellen: useita huonoja satovuosia -> viljan hinta seitsemänkertaistuu -> kansa lähtee kadulle mellakoimaan tai jos naapurimaa ei suostu myymään viljaa -> kaaos Edellinen pointtini vastaa tähänkin. Saat lainata minua ihan ilmaiseksi. Esitin hataran teorian vähän ylempänä. Teoriasi todellakin on hatara, koska karjatalous on filtteri. Sen verran siis selitän, että Kiinassa viljelysala on kutistunut ja huonontunut kun viljelysmaat on muutettu karjankasvatukseen. Ja Kiinan pitää sitten ostaa viljaa ja lihaa muilta valtioilta kompensoidakseen heikentynyttä tuotantoaan. Tämähän karjataloudessa onkin ongelmana. Vitamiini D. Tottakai karjankasvatus on tuhlausta, mutta maukasta tuhlausta. Mitä D-vitamiinista? Maukasta tuhlausta kyllä, mutta kuten ylempänä sanoin, ihmisiä voisi pikkuhiljaa kehottaa vähentämään lihankulutustaan. Soija ja hamppu ovat myös erittäin maukkaita. Ole hyvä. Kysypä joskus äitiltäs joutuiko hän sinua imettäessään lypsämään maitoa varastoon. On kuulemma nimittäin hieman kivuliasta jos lasta ei imetä eikä rintoja tyhjennetä. Ilmeisesti et ymmärtänyt ollenkaan, mistä puhuin. Luepa vielä kerran uudestaan, mitä kirjoitin, ja yritä edes ymmärtää. Tämä ongelma on puhtaasti jalostuksen tulos, joka on erittäin kivuliasta lehmälle. Tuo tarkoittaa samaa kuin että konttorityöntekijät kärsivät niskavaivoista. Huolehtimalla ja tarkkailemalla lehmien tilaa vaiva saadaan minimoitua, sillä utaretulehtunutta lehmää ei voi lypsää ja tulehdus voi levitä helposti lypsykoneen välityksellä. Tulehduksen välttäminen on molemminpuolinen intressi. Onhan se, mutta se ei muuta sitä pointtia, että ihmiset ovat tämän ongelman lehmälle aiheuttaneet. Lehmillä ei ole todellakaan hyvä olla tehotuotantoa edellyttävissä olotiloissa. Raakana myytävässä lihassa, oli se sitten koti- tai ulkomaista, ei käytetä säilöntäaineita. Tietääkseni elintarvikelihassa on suojakaasuja korvaamaan säilöntäaineita, ja suojakaasutkin vaikuttavat makuun. Pidemmältä tuodussa lihassa on oltava enemmän suojakaasua. Kuten sanoin, maku ja laatu ei ole indikaattori hyvästä kohtelusta. Esim. turkiseläintenkin turkit ovat kiiltäviä, mutta vain koska eläimen rasvapohjainen ruokavalio (joka ei ole soveliasta eläimelle) sen aiheuttaa. Ihmiset, jotka väittävät toisin, eivät omaa riittävää biologiantuntemusta. Guttersniper muokkasi viestiä 11:52 20.02.2009 |
|
Anchorage 20.02.2009 12:39 |
Guttersniper kirjoitti: Miten epidemioita käsittelevä kirja on relevantti pohtimaan ruokavalion mahdollisuuksia? Lue se. Siinä kerrotaan hyvinkin tarkasti ihmiskunnan siirtyminen keräilystä maanviljelyyn ja lihansyöjiksi. Proteiinin vaikutusta käsitellään paljonkin. Voit hyvinkin olla oikeassa. Kiitos. Mikäli satovuosi on huono + se syötetään karjalle, niin eikös tämä puhu enemmän sinun argumenttiasi vastaan? Karjatalous toimii edelleenkin filtterinä täysin kelvolle viljalle. Kerropas, oi asiantuntija, paljonko kelvosta (syötävästä) ruokaviljasta menee karjan suuhun (prosentteina)? Nykyiset hyvätuottoiset ruokakasvit kun eivät kumminkaan kasva ihan millä tahansa alustalla. Plus niiden vaatimat lannoitteet, kastelu yms. On alueita joita voidaan käyttää vain karjan laitumena. Piste. Mitä D-vitamiinista? Ups, väärä vitamiini, tarkoitin A-, B-12-, ja osittan B6-vitamiineja. Siis eläinperäisiä. Maukasta tuhlausta kyllä, mutta kuten ylempänä sanoin, ihmisiä voisi pikkuhiljaa kehottaa vähentämään lihankulutustaan. Soija ja hamppu ovat myös erittäin maukkaita. Olen maistanut soijaa enkä pitänyt siitä. Ei makua eikä tekstuuria. Ilmeisesti et ymmärtänyt ollenkaan, mistä puhuin. Luepa vielä kerran uudestaan, mitä kirjoitin, ja yritä edes ymmärtää. Tämä ongelma on puhtaasti jalostuksen tulos, joka on erittäin kivuliasta lehmälle. Siis: Nykylehmä on jalostettu sellaiseksi että sitä tulee lypsää sen hyvinvoinnin ylläpidoksi. ??? Ja jos puhutaan jalostuksesta, niin älä anna minun edes aloittaa koirarotujen jalostuksesta... Tunnustettakoon silti, että osa suunnitelluista jalostuseleistä on hirveitä, kuten lihakarja joka ei jaksa liikkua. Onhan se, mutta se ei muuta sitä pointtia, että ihmiset ovat tämän ongelman lehmälle aiheuttaneet. Lehmillä ei ole todellakaan hyvä olla tehotuotantoa edellyttävissä olotiloissa. Tehotuotanto ei edellytä kiinalaista turkistarhausta olosuhteiltaan. Milloin viimeksi olet käynyt maatilalla? Tietääkseni elintarvikelihassa on suojakaasuja korvaamaan säilöntäaineita, ja suojakaasutkin vaikuttavat makuun. Pidemmältä tuodussa lihassa on oltava enemmän suojakaasua. Njaa. Ainakin viimeksi näin ruhoja liikuteltavan pakkasessa sillä olen elitisti enkä osta pakattua lihaa. Mutta pistä ihmeessä lähde väitteellesi. Kuten sanoin, maku ja laatu ei ole indikaattori hyvästä kohtelusta. Milloin viimeksi olet syönyt lihaa? Lihan maku ja rakenne kertoo parhaiten eläimen stressitasosta ja rehun laadusta kasvatuksen aikana. Esimerkiksi huono liikunta nostaa huomattavasti rasvaprosenttia. Altaassa kasvatettu kirjolohi maistuu todella pahalta verrattuna joessa monta vuotta viettäneeseen. Tästä poislukien ankkojen rasvamaksa. turkiseläimet Nyt puhutaan ruoasta, ei vaatteista. Silti, turkistarhaus on elinkeino ja turkistarhaajallakin on tunteet. Ihmiset, jotka väittävät toisin, eivät omaa riittävää biologiantuntemusta. Sulla lienee sitten alan asiantuntemusta opinnoissa tai voit heittää luotettavan lähteen että huonosti pidetty ja ruokittu eläin maistuu täsmälleen samalta kuin luomu. Saaks tänne muuten postata parhaita teho tuotanto ruoka reseptejä? |
|
Anchorage 20.02.2009 15:56 |
nessukka kirjoitti: jokatapauksessa tehotuotanto on täysin epäluonollista....en voi ymmärtää miksi tänne ylipäätänsä tullaan puolustamaan tehotuotatoa?! Itsehän minut tähään klubiin kutsuit. Tehotuotanto mahdollistaa sen, että liha, leipä ja sekalaiset eläintuotteet ovat ymmärrettävissä hinnoissa. olen täysin samaa mieltä guttersniperin kanssa,eläimet kärsivät tehotuotannosta! eikä siinä asiassa kukaan voi olla toista mieltä,haluaisitteko itse viettää loppuelämänne ahtaassa kopperossa uimassa puolessa metrissä omaa paskaanne ja olla jatkuvasti lypsättävänä! tuskin! Hmm, tuo kuvaus vastaa noin puolta konttorihommista. Sooooo.... ja mitä olen joskus kuullut naisilta jotka ovat synnyttäneet imettäminen on kamalaa, ja lehmät joutuvat kärsimään siitä päivittäin....kamalinta on ettei vasikka edes saa oman emonsa maitoa vaan kaikki menee ahneille ihmisille... Eli maailman luonnollisin asia -- jonka mukaan meidätkin on nimetty -- onkin oikeasti epäluonnollista ja hirveää? Oletko muuten koskaan miettinyt, miltä tuntuu olla sisäkani? Ensinnäkin ne on jalostettu mahdollisimman runsaskarvaisiksi, siten että ne hikoilevat ja hilseilevät joka päivä. Sitten ne lukitaan pieneen sisätilaan, missä on kova lattia eivätkä ne voi kaivaa kuoppia. Jotkut vielä laitetaan häkkiin siinä pelossa että naarmuttavat parkettilattiaa. Sitten nämä laumaeläimet laitetaan asumaan yksin, eivätkä ne ikinä pääse vaeltamaan vapaana, kaivamaan kuoppia maahan ja elämään pienissä yhteisöissä synnyttäen poikasia kuolemaansa saakka. Sitäpaitti kani ja jänis ovat huonoja riistaeläimiä -- ei paljoa syötävää lihaa ja se lihakin on sitkeää ja kuivaa. |
|
Guttersniper 23.02.2009 17:46 Muok:23.02.2009 17:47 |
Anchorage kirjoitti: Kerropas, oi asiantuntija, paljonko kelvosta (syötävästä) ruokaviljasta menee karjan suuhun (prosentteina)? Viljasta käytetään maailmassa rehuksi keskimäärin n. 40%, teollisuusmaissa lähes 70%, Suomessa n. 63%, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Intiassa n. 2 %. Voit siis vain kuvitella lihan huonon hyötysuhteen huomioonottaen, kuinka paljon ihmisravinnoksikin kelpaavaa rehua filtteröityy lihaksi. Nykyiset hyvätuottoiset ruokakasvit kun eivät kumminkaan kasva ihan millä tahansa alustalla. Plus niiden vaatimat lannoitteet, kastelu yms. On alueita joita voidaan käyttää vain karjan laitumena. Rehuntuotantoon ja laiduntaan käytetään n. 70% kaikesta viljelymaasta. Mietipä edelleen sitä hyötysuhdetta ja ota huomioon tämä luku. Viljelysmaata kuluisi siis todistetusti vähemmän, mikäli ihmiset olisivat vegaaneja tai vegetaristeja. Nykyinen viljelystila riittäisi siis paremmin kuin hyvin, ja voitaisiin jopa vähentää maataloudesta johtuvaa sademetsien tuhoamista. "Esimerkiksi Suomen peltopinta-alasta yli 70 % käytetään rehun viljelyyn. Eläimille annetaan hyvin paljon sellaista ruokaa, mitä ihmisetkin voisivat syödä: ohraa, kauraa, soijaa jne. Eläimet ovat kuin käänteisiä proteiinitehtaita. Yhden naudanlihakilon tuottamiseen menee keskimäärin seitsemän kiloa kasviproteiinia. Eli karkeasti sanottuna siinä missä yksi pelto ruokkii seitsemän kasvissyöjää, se ruokkii vain yhden sekasyöjän. " Ups, väärä vitamiini, tarkoitin A-, B-12-, ja osittan B6-vitamiineja. Siis eläinperäisiä. Ja ei kun takaisin koulutunnille. Yksikään vitamiini ei ole "eläinperäinen", ei edes B12 (bakteeriperäinen). Bakteerit eivät ole eläimiä, ja bakteeripohjaista B12-vitamiinia nauttivat sekä sekasyöjät että vegaanit. A-vitamiinia ei suoraan ole kasveissa, mutta A-vitamiinijohdannaista eli betakaroteenia taas on senkin edestä. Tämä konvertoituu ihmiskropassa A-vitamiiniksi, ja tätä löytyykin sitten lukuisista kasveista. Mainittavin lienee porkkana. Vegaaniruokavalio on yleisesti ottaen aivan yhtä terveellinen kuin sekaruokavalio. Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että vegaani ei voi saada mitään tärkeää vitamiinia. Olen maistanut soijaa enkä pitänyt siitä. Ei makua eikä tekstuuria. No tuohan on nyt sama kuin sanoisi että: "Olen maistanut kalaa. En pitänyt siitä." Soijasta saa todella monenmakuista, se on ruoanlaittajasta kiinni. Olen saanut aikaan liha-, kala-, ja kanaruoalta maistuvia soijasettejä. Kyse on maustamisesta. Siis: Nykylehmä on jalostettu sellaiseksi että sitä tulee lypsää sen hyvinvoinnin ylläpidoksi. ??? Nykylehmää ei ole jalostettu tuottamaan itsestään maitoa, vaan lehmää keinosiemennetään maitotuotannon ylläpitämiseksi ja se erotetaan vasikasta. Totta kai lehmä vahingoittuu, jos maitoa ei poisteta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lehmä tuottaisi maitoa itsestään. Jatkuva keinosiementäminen, jalostaminen ja lypsymasiinoissa istuminen nyt vain sattuu vahingoittamaan lehmää. Ja jos puhutaan jalostuksesta, niin älä anna minun edes aloittaa koirarotujen jalostuksesta... Miksi aloittaisit? Minä en ole puolustanut koirarotujen jalostamista. Tehotuotanto ei edellytä kiinalaista turkistarhausta olosuhteiltaan. Milloin viimeksi olet käynyt maatilalla? Olen käynyt maatilalla viimeksi viime vuonna. Voi luoja, kuinkakohan monta kertaa olen tähänkin vastannut: On totta, että Suomessa on olemassa jonkun verran ns. pientiloja, missä eläimet saavat elää jotakuinkin lajilleen tyypillisissä olosuhteissa. Nämä tilat saattavat olla esimerkiksi kotieläintiloja, mihin (kaupunkilaiset) ihmiset viedään tutustumaan. Näiltä tiloilta ei kuitenkaan useimmiten myydä lihaa, munia tai maitoa tavallisiin ruokakauppoihin, sillä tuotteiden hinta nousisi liian korkeaksi. Jotta todella näkisi, voivatko eläimet tilalla hyvin, on tiedettävä eläinten lajityypilliset käyttäytymistarpeet. Pystyivätkö vierailemallasi tilalla esimerkiksi vasikat olemaan emonsa kanssa monta kuukautta? Entä pystyivätkö siat ottamaan mutakylpyjä ja rakentamaan pesän porsimista varten? Pystyivätkö kanat vetäytymään kauemmaksi parvesta munimisen ajaksi ja oliko parvessa korkeintaan 30 lintua? Njaa. Ainakin viimeksi näin ruhoja liikuteltavan pakkasessa sillä olen elitisti enkä osta pakattua lihaa. Mutta pistä ihmeessä lähde väitteellesi. Osta edes kerran pakattua lihaa. Siinä kerrotaan sen olevan pakattu suojakaasuun. Ulkomailta tuotua lihaa on säilöttävä perusteellisemmin kuin kotimaista, jotta se kestää matkan sekä ajan. Valitettavasti minulla ei tästä aiheesta ole enempää informaatiota nyt käsillä. Milloin viimeksi olet syönyt lihaa? Lihan maku ja rakenne kertoo parhaiten eläimen stressitasosta ja rehun laadusta kasvatuksen aikana. Esimerkiksi huono liikunta nostaa huomattavasti rasvaprosenttia. Altaassa kasvatettu kirjolohi maistuu todella pahalta verrattuna joessa monta vuotta viettäneeseen. Tästä poislukien ankkojen rasvamaksa. Johan tässä on jo moneen kertaan todistettu, että lehmillä ei todellakaan ole hyvä olla, vaikka liha olisikin hyvää. Sulla lienee sitten alan asiantuntemusta opinnoissa tai voit heittää luotettavan lähteen että huonosti pidetty ja ruokittu eläin maistuu täsmälleen samalta kuin luomu. Tämähän on aivan yhtä naurettava todistustaakka kuin sekin, että minä sanoisin sinulle: Todista, että liha ei voisi maistua PAREMMALTA kuin se nyt maistuu. Stressitasoista olen aivan tietoinen, mutta se, että pitää lihaa hyvänmakuisena, ei ole MIKÄÄN indikaattori sille, että lehmällä on hyvä olla. Toki liha voisi maistua pahemmalta, jos eläintä vaikka ruoskittaisiin vielä tehotuotannon päälle sata kertaa päivässä. Mutta se voisi maistua paremmalta, jos eläin olisi luonnollisessa tilassaan. Tilassa, jossa sillä on hyvä olla. Ja tämä ei vielä poista ensiksi mainitsemaani kasvisruokavalion EKOLOGISTA voittoa. |
|
|
© Kuvake.net 2004-2025.![]()
Linkkivinkit