Kia--

Uskallatko katsoa maailmaa tuotantoeläimen silmin? Part 2

Huom! Sisältö on ahdistavaa. Ihmisten olisi kuitenkin hyvä nähdä, miten eläimiä kohdellaan tehotuotannossa.


yle-dokumentti-kidu-ensin-kuole-sitten
"Väärinkäytökset eivät ole poikkeuksia, vaan valtavirtaa, tapa toimia. MOT-ohjelmaan poimitut kohtaukset eivät ole satunnaisia ylilyöntejä, vaan välinpitämätön kohtelu näkyy kaikkialla materiaalissa, jota on yhteensä satoja tunteja. Toki kyse on vain kolmesta teurastamosta. Sitä, miten eläimiä kohdellaan muissa suomalaisissa teurastamoissa, on mahdotonta tietää. Eviralta saamieni eläinsuojelupäätösten perusteella ongelmia on kaikkialla, mutta teurastamoiden taso myös vaihtelee. Osassa eläinsuojeluun kiinnitetään enemmän huomiota, osassa vähemmän.

Teurastamoiden käytäntöjä voidaan ihmetellä loputtomasti. Miksi sähköpiiskaa käytetään rutiininomaisesti? Miksi kulkureittejä ei ole suunniteltu sellaisiksi, että eläimet liikkuisivat vapaaehtoisesti? Miksi tainnutukseen käytettävä pulttipyssy ei toimi kunnolla? Miksi eläinten taintumista ei tarkasteta? Näiden teknisluonteisten yksityiskohtien taakse kätkeytyy varsinainen kysymys: miksi eläinten kärsimyksestä ei välitetä sen vertaa, että tehtäisiin kaikki voitava sen minimoimiseksi? Tähän teemaan on vaikea päästä käsiksi journalismin keinoin.

Yksi syy on silkka ahneus. Lihankulutus on lähes kolminkertaistunut viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana. Teurastamoiden käsittelemät eläinmäärät ovat moninkertaistuneet, ja tahti nopeutunut. Linjanopeus stressaa työntekijöitä ja lisää voimakeinojen käyttöä, kun eläimet pitää saada liikkumaan. Mitä suurempia määriä tuotetaan, sitä pienempi on yhden yksilön arvo.

Olisi tekopyhää väittää, että teurastamoiden työntekijät olisivat jotenkin erityisen julmia ja välinpitämättömiä ihmisiä. Uskon, että jos työskentelisin itse teurastamossa, jossa tahti olisi kova ja teurastamon rakenteet huonosti suunniteltuja, syyllistyisin itsekin eläinten kovakouraisen käsittelyyn. Suurten eläinmäärien käsittely päivittäin turruttaa. Niin kauan kuin eläimiä pidetään tuotantoyksiköinä, niitä myös kohdellaan sellaisina."

eläintehtaat

possun-elämä

salakuvia-suomalaisilta-tiloilta


poikkeus-vai-sääntö

16 kommenttia   Maanantai 10. toukokuuta 2021 21:47

Uskallatko katsoa maailmaa tuotantoeläimen silmin? Tässä pieni muistutus siitä, mikä eläintuotannossa on pielessä.

https://vimeo.com/216753498

https://www.elaintehtaat.fi/

https://elaintehtaat.fi/video/

Materiaali on suomalaisilta eläintiloilta. Yksikään eläin ei ansaitse tällaista kohtelua.

60 kommenttia   Perjantai 05. helmikuuta 2021 10:42