WonderWall

Paniikkikohtaus

Tiedätkö miltä tuntuu saada paniikkikohtaus? Kohtauksessa tuntuu että kuolee, sekoaa ja menettää kontrollin siihen paikkaan. Sydän hakkaa, hikoilee, vapisee, kokee kylmiä ja kuumia aaltoja, itkettää...

Kohtaus on kamala enkä toivo sitä kellekään. Sitä alkaa pelätä kohtausta, jolloin kohtaus iskee varmasti. Näin muodostuu kierre, ja alkaa vältellä tilanteita, joissa paniikki iskee. Tämä taas johtaa eristäytymiseen, epäsosiaalisuuteen, jatkuvaan ahdistukseen sekä stressiin.

Stressiä ja ahdistusta aiheutuu monesta asiasta. Koulussa voi olla niin rankkaa, että tuntee ettei voi mitenkään saavuttaa itselleen asettamia tavoitteita. Itseään saattaa tarkkailla liikaa, mikä johtaa jatkuvaan jännitystilaan kehossa. Kroppasuhde voi olla pielessä ja syyllisyyttä tuntee kaikesta mitä ei luokittele todella terveelliseksi.

Tästä stressistä ja ahdistuksesta kehittyy hitaasti mutta varmasti paniikkihäiriö, joka aiheuttaa kohtauksia. Kohtausten kierrettä on hyvin vaikea katkaista.

Olen itse saanut paniikkihäiriöni kuriin hyvien ja luotettavien kavereiden tuella sekä totuttelemalla turvallisesti "pelottaviin tilanteisiin". Olen myös yrittänyt järkeillä kohtausten taustoja, jolloin olen ymmärtänyt ettei mitään pelättävää oikeasti ole.

Toivon kaikille paniikkihäiriöistä kärsiville onnea ja voimia elämään!

1 kommentti   Perjantai 14. syyskuuta 2007 23:38