Salminen

Älkää valuko!

sunnuntai 19. maaliskuuta 2006 19:31

Narisenpa vaihteeksi liikenteestä. Arvatkaapa, mikä siinä on ruvennut viime aikoina pännimään? Perässä roikkuminen? Röyhkeät kaistanvaihdot puolen metrin päässä etupuskurista? Liikenneympyrästä poistuminen ilman vilkkua? Ei, nuo ovat nostaneet verenpainetta tasaisesti jo siitä lähtien, kun ensimmäistä kertaa ilman valkoista kolmiota katsastuspajan pihasta kurvasin.

Minua on alkanut ärsyttää asia, jolle ei tietääkseni ole keksitty vielä virallista termiä. Kutsun sitä jatkossa "valumiseksi".

Valuminen tarkoittaa sitä, kun pysähdytään liikennevaloihin jättäen muutaman metrin rako edessäolevaan, ja sitten pysähdyksen aikana kurotaan se vaivihkaa hivuttaen umpeen.

Äkkiseltään ajateltuna tässä toiminnassa ei ole mitään järkeä. Matkanteko ei nopeudu lainkaan, vaikka liikettä pitääkin keinotekoisesti yllä sen parin metrin matkan ajan. Bensiininkulutus sen sijaan kasvaa yli kaksinkertaiseksi. Tarkistin kulutusmittarilla. Lisäksi auton kytkin kuluu ja pakokaasupäästöt lisääntyvät. Hyötyjä en keksi ensimmäistäkään. Silti jostain syystä noin puolet autoilijoista harrastaa valumista.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa kymmenen valujaa sattuu peräkkäin samoihin valoihin. Jokainen jättää 3 metriä rakoa edessä olevaan, etummainen pysähtyy 3 metrin päähän valoista. Pikaisen laskutoimituksen perusteella saamme jonossa olevan ylimääräisen tilan määräksi 20 metriä, olettaen että jokainen valuu metrin päähän edelläolevasta pysähdyksen aikana, kuten tuntuu valumispiireissä olevan yleisenä käytäntönä.

Tässä vaiheessa jonon jatkeeksi liittyy ei-valuttaja. Hän pysähtyy metrin verran jonon peränpitäjän vanaveteen, tietämättömänä edellä kiehuvasta liikenteen hornankattilasta. Kymmenen moottoria pyörittelee kierroksia tuhannen ja kahdentuhannen välillä ja heruttelee kytkintä liu'uttaen verkkaisesti eteenpäin bensiinin kadotessa pakokaasuna taivasta kohden kaksinkertaisella vauhdilla normaaliin tyhjäkäyntiin nähden.

Ei-valuttaja vaihtaa soittimeen lempilevynsä valojen vaihtumista odotellessaan, ja katseensa nostaessaan näkee edessään 20 metriä tyhjää tietä. Siihen tilaan parkkeeraisi linja-autokin, ilman tarvetta taskupysäköintiin. Takana olevat tööttäilevät nähdessään, millainen rako eteen on jätetty. Kaksi Audia ja yksi Volvo pyyhkäisevät suoraan ohi, luullen ei-valuttajan auton sammuneen. Tämän vuoksi ei-valuttaja ei ehdi liikennevaloista vielä seuraavallakaan kierroksella, myöhästyy tämän takia töistä, saa potkut, syrjäytyy ja jää kodittomaksi. Hän joutuu myymään itseään meksikolaisille turisteille saadakseen ruokaa, ja menehtyy lopulta yksinäisenä ja unohdettuna raitiovaunun alle perjantai-iltana syöksyttyään pelastamaan pyttipannunjämiä kiskoilta.

Ajatelkaa ei-valuttajan kohtaloa - älkää valuko!

Salminen

Mieliala: Nälkäinen

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »