Guttersniper

Musiikin kieli on kuin onkin universaalia

perjantai 20. maaliskuuta 2009 17:50

Ovatko musiikin herättämät tilat, kuten iloisuus, pelottavuus ja suru, vain opittuja malleja?

Usein esimerkiksi duuria kuulee luonnehdittavan "iloiseksi" ja mollia "surulliseksi" sävellajiksi. Minä ja monet ystäväni olemme miettineet, ovatko esimerkiksi mollipainotteiset sävellykset surullisia vain siksi, koska niitä oli alkujaan sovellettu surun ilmaisemiseen. Ehkäpä tänä päivänä iloiseksi tulkittavat kappaleet olisivat surullisen kuuloisia, jos duuria olisi alun perin käytetty herättämään surua mollin sijaan?

Tämä tutkimus vastaa kysymykseen melkoisen kattavalla määrällä informaatiota. Lopputulos oli, että molli herättää surua ja duuri iloa riippumatta siitä, onko kuuntelija tällaista käyttäytymismallia behavioristisesti omaksunut.

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090319132909.htm

"Native African people who have never even listened to the radio before can nonetheless pick up on happy, sad, and fearful emotions in Western music, according to a new report published online on March 19th in Current Biology. The result shows that the expression of those three basic emotions in music can be universally recognized, the researchers said."

Hienoa, että nyt saatiin melkoisen kattava ja perusteellinen tutkimus aiheesta, jota onkin pohdittu jo melkoisen pitkään. Kyllä tiede on hieno asia!

Mieliala: Iloinen
Taustalla soi: King Crimson - Red

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »