Prätkälikka

Nörtillä taas omaa kivaa... ;)

perjantai 03. joulukuuta 2010 16:45

Krapula

Krapula on etyylialkoholin päihdekäytöstä seuraava vieroitusoire. Krapulan kemiallisena perussyynä on etanolin hapettuminen asetaldehydiksi. Asetaldehydi hapettuu edelleen etikkahapoksi. Etikkahappo poistuu nopeasti kehosta eikä se aiheuta suuria sivuvaikutuksia, sillä etikkahappoa syntyy myös soluissa normaalin energia-aineenvaihdunnan tuotteena.[1] Sana krapula on peräisin latinasta, jossa crapula voi tarkoittaa sekä päihtymystä että krapulaa. Synonyymi kohmelo, alkuperäisemmässä muodossaan pohmelo, tulee venäjästä похмелье, ’humalan jälkeen’.lähde? Perinteisesti krapula on nähty nöyryyttä tuovana riittinä: alkoholi ottaa omansa takaisin, edellisillan juopottelusta seuraa rankaisu.

Krapulan oireet:
Krapulan oireita voivat olla (pään)särky, väsymys, vapina, hikoilu, jano, ripuli ja pahoinvointi. Krapulan voimakkuuteen vaikuttaa nautitun alkoholin määrä. Toisin kuin usein uskotaan, juomien laatu ja erilaisuus ei vaikuta krapulan voimakkuuteenlähde?. Krapulan voimakkuus ja oireet vaihtelevat yksilöittäin, johtuen muun muassa maksan kapasiteetista hajottaa alkoholia. Elimistön ollessa krapulatilan takia ylikierroksilla tulee raskaita fyysisiä suorituksia aina välttää.

Fyysisten oireiden ohella voidaan tuntea "moraalista krapulaa", "morkkista" eli katumusta siitä, mitä tuli juopuneena tehtyä. Tutkimusten mukaan jatkuva ja runsas juominen voi johtaa masennukseen tai muihin mielenterveysongelmiin. Kuitenkaan ei osata sanoa aiheuttaako alkoholi masennusta vai johtaako masennus juomiseen.

Joissain tutkimuksissa sanotaan huomattavan osan oireista aiheutuvan ruokatorven limakalvojen vahingoittumisesta; merkittävää onkin, että oireet ovat huomattavan paljon vähäisempiä niillä henkilöillä, jotka eivät juopumisvaiheen aikana tule pahoinvoiviksi. Asiassa on tehty runsaasti tutkimusta, mutta tulokset ovat ristiriitaisia


Krapulan parantaminen:
Parannuskeinoa krapulaan ei tunneta, mutta sen oireita voidaan lievittää juomalla runsaasti vettä, ruokasoodalla, magnesiumilla,lähde? lepäämällä ja ulkoilemalla kevyesti raittiissa ilmassa. Krapula paranee itsestään. Paranemisaika on suhteessa krapulan voimakkuuteen. Päänsäryn taustalla olevan prostaglandiinin muodostumista voidaan torjua varhain otetulla tulehduskipulääkkeellä, sekä pahoinvointia asianmukaisella lääkityksellä (Primperan) tms. Kuitenkin on huomattava että kaikkia lääkkeitä ei tulisi käyttää krapulassa haitallisten vaikutusten takia. Alkoholin palamista maksassa ei voi nopeuttaa, vaan se palaa tietyn painoisella henkilöllä tietyllä nopeudella. Lihasmassa määrää alkoholin palamisnopeuden; 70-kiloisella miehellä alkoholi palaa yhtä nopeasti kuin 80-kiloisella, jolla on rasvaa 10 kiloa enemmän. Rasvan määrä elimistössä ei nopeuta alkoholin palamista. Tästä syystä alkoholi yleensä palaa miehillä nopeammin kuin naisilla, koska naisilla on tavallisesti miehiä korkeampi rasvaprosentti. Yksi tunnettu keino krapulan lieventämiseen on myös alkoholin nauttiminen, eli ns. krapularyyppy, josta käytetään myös nimeä ”loiventava”,”korjaussarja” tai "tasoittava". Alkoholin nauttimista krapulaan ei kuitenkaan suositella, koska se johtaa helposti juomaputkeen. Perusrutiinien noudattaminen kuten syöminen ja juominen ja lepo on tärkeää sillä ne usein edesauttavat olon kohenemista. Saunomisen tai hikoilun on myös väitetty lieventävän krapulaa, mutta väittämällä ei ole tieteellistä perustaa. Päinvastoin hikoilu haihduttaa vettä kehosta ja saattaa näin huonontaa oloa.

Krapulan ehkäisemiseen ja parantamiseen on olemassa erinäisiä kotikonsteja ja kaupallisia tuotteita, joiden toimivuudesta ei kuitenkaan ole näyttöä. Paras keino on kuitenkin välttää alkoholin juomista suurissa määrissä.

Väitetyt lääkkeet:
Australialainen Outox lupaa tuotteensa nopeuttavan alkoholin palamista kehossa. Tämä on kuitenkin ristiriidassa aiemmin mainitun vakiopalamisnopeuden kanssa. Outoxin markkinointi krapulanpoistajana on nykyisin Suomessa kielletty.

Krapulan nimet:
Krapulalla on kansankielessä monia nimiä, kuten kapula, kankkunen, kanuuna, jysäri, krabbis. Slangisanoista hängis juontuu englannin kielessä krapulaa tarkoittavasta sanasta hangover. Darra puolestaan on lainaus ruotsin kielestä, jossa se tarkoittaa ’vapista’ tai ’väristä’. Suomalaisessa puhekielessä käytetään joskus myös ruotsinkielistä ilmaisua dagen efter.


Jooo... Hieman omaa kivaa... ^^

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »