RichHeart

Korrekti käyttäytyminen gallupalueella.

tiistai 04. syyskuuta 2012 02:04

Tämä on Kymmenen käskyn veroinen tiivistelmä ohjeita ja (aikaisemmin) kirjoittamattomia sääntöjä oikeaoppisesta käyttäytymisestä Kuvake.netin gallupalueella. Niin harmistuttavan raivostuttavaa kuin se onkin, on moni gallupalueen aktiivinen käyttäjä saanut huomata kuinka monia tapoja on epäonnistua yksinkertaisenkin gallupin laatimisessa. Tästä muutamia esimerkkejä ovat muun muassa kielioppivirheet, yhdyssanavirheet, linkitysvirheet, asiasisältövirheet, Caps Lockin väärinkäyttö.. Seuraavia ohjeita noudattamalla sinäkin saatat onnistua tässä haasteellisessa ja vaikeassa tehtävässä.

KYSYMYKSET
1) Itseäsi koskevat gallupit
Kuvakkeen gallupalueella esiintyy valitettavan usein myötähäpeää ja ärsyyntymistä aiheuttavia epäonnistuneita gallupeja. Jokaisen tulisi ymmärtää, ettei toisia käyttäjiä kiinnosta vastata kysymyksiin, kuten: Värjäänkö hiukseni ruskeaksi vai brunetiksi? Olenko lihava vai läski? Mitä sanoisit kolmella sanalla, jos heräisit aamulla alasti vierestäni? Yleensä tällaisten gallupejen tekijät saavat otsaansa muilta käyttäjiltä huomiohuoran polttelevan ja häpeämisen arvoisen stigman.
>> Älä tee itseäsi koskevia gallupeja saatikka esitä kliseiksi muodostuneita kysymyksiä gallupmuodossa, koska ketään ei ihan oikeasti kiinnosta. Jätä nämä kysymykset suosiolla blogiisi, mieluusti et edes sinne.

2) Epägallupit
Epägallupit ovat toisinaan, jopa huomionhakuisia gallupeja raivostuttavampi ilmiö. Epägallupilla tarkoitetaan pääasiassa sitä, ettei gallupkysymyksen asettelun lopputuloksena ole kysymys. Hyvä nyrkkisääntö on kysymysmerkin sovittaminen kysymyslauseen loppuun. Tämä taito on opetettu meille jo peruskoulussa.

Älykkäämmät yksilöt osaavat luoda luontevan gallupin myös ilman kysymysmerkkiä. esimerkiksi: (Kysymys) Paras tapa muodostaa gallupkysymys on: (Vastausvaihtoehdot) a) laittaa kysymysmerkki oikeaoppisen kysymyslauseen loppuun. b) olla välittämättä kieliopista ja kysymyslauseen järkevästä sisällöstä ja saada saarna ja itkuvirret niskaansa
>>Kysymysmerkin oikeaoppinen sijoittaminen kysymyslauseen perään kertoo kysymyksessä olevan kysymys. Tee gallupeja ilman kysymyslauseita ainoastaan, jos osaat tehdä sen luontevasti.

3) Ikuisuuskysymykset
Kuvakkeessa esiintyy munavaikaina-tyyppisiä ikuisuuskysymyksiä, joihin ei enää kukaan jaksaisi vastailla. Nämä kuusi kysymysten syntistä kulmakiveä on syytä painaa visusti mieleensä:
1. Poltatko?
2. Kahvi vai tee?
3. Amis vai lukio?
4. Pitäisikö kannabis laillistaa?
5. Mikä on paras silmien/hiusten väri?
6. Tuleeko juusto vai makkara ensin leivälle? (Huom! makkara tulee aina ensin!)
>>Älä tee gallupia näistä aiheista. Kiitos.

VASTAUSVAIHTOEHDOT
1) Järjenvastaisuus
Kysymykseen: Onko kissa vai koira parempi lemmikki? Ei voi vastata, jos vastausvaihtoehdot ovat esimerkiksi a) kala b) lehmä c) on d) ei. Tähän kysymykseen luontevia vastausvaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi a) Kissa b) Koira c) En tiedä.
>>Varmista, että antamasi vastausvaihtoehdot todella vastaavat esittämääsi kysymykseen.

2) Kerron & en kerro -gallupit
Tätä vastausvaihtoehtotyyppiä kannattaa käyttää harkiten. Nämä gallupit ovat useiden käyttäjien mielestä vaivalloisia. Käytä näitä kahta vaihtoehtoina oikeasti vain silloin, kun se on pakollista.
>>Käytä ainoastaan tarpeen vaatiessa.

3) Kattavat vastausvaihtoehdot
Älä ajattele, että kaikki gallupiisi vastaavat henkilöt ajattelevat kanssasi samalla tavalla. Yritä miettiä vastausvaihtoehdot siten, että kysymykseesi voi vastata myös henkilö, joka on täysin eri mieltä asiasta. Kaikilla ei esimerkiksi ole suosikkiväriä, joten jos kysyt gallupissa suosikkivärejä muista lisätä vastausvaihtoehtoihin kohta x) minulla ei ole suosikkiväriä.
>>Yritä tehdä vastausvaihtoehdoista tarpeeksi kattavat.

MUUTA HUOMIOITAVAA
1) Linkittäminen
Mikäli haluat lisätä gallupiisi linkin, muista tarkistaa sen toimivuus. Yleisiä virheitä on kaksi: A) Linkki ei toimi laisinkaan. Kuvakkeen gallupiin laitetuissa linkeissä osoite katkeaa ainakin osoitteessa olevan & -merkin kohdalla. Linkin voit saada toimimaan esimerkiksi kätevän tinyurl-sivuston avulla (http://tinyurl.com/). B) Googlesta linkitetty kuva näyttää myös sivuston, jolla kuva esiintyy. Mikäli haluat näkyviin ainoastaan kuvan, varmista, että linkkisi viimeinen osa on .jpg tai .gif. Tästä saattaa olla toki joitakin poikkeuksia. Tämän osoitteen saat klikkaamalla haluamaasi kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja kopioimalla kuvan URL-osoitteen.
>>Tarkista käyttämiesi linkkien toimivuus.

2) Varmista onko samaa asiaa kysytty aikaisemmin
Kysymääsi asiaa saatetaan olla kysytty jo joskus aikaisemmin. Pyri tarkastamaan kysymyksen aikaisempi suosio Gallup-sivulla olevalla ”Hae gallupeista”-toiminnolla. Tämä toimii googlemaisella periaatteella, joten kannattaa hakea suunnittelemasi gallupin keskeisillä sanoilla. Esimerkiksi jos haluat kysyä onko kissa ihanampi kuin koira hae hauilla ”koira” ja ”kissa”.
>>Älä tee gallupia usein/viimeaikoina kysytystä aiheesta.

3) Oikeinkirjoitus
Lue kirjoittamasi kysymykset ja vastaukset läpi ennen gallupin luomista. Kirjoitusvirheet eivät yksinkertaisesti ole mukavia toisia käyttäjiä kohtaan. Pahimmissa tapauksissa kirjoitusvirheet vaikeuttavat sanoman ymmärtämistä. Mikäli sinulla on ongelmia yhdyssanojen kirjoittamisessa, kertaa oikeinkirjoitussäännöt! Vaikeimmissa tapauksissa kannattaa googlettaa tai tarkastaa Wordista oikeinkirjoitusmuodot.
>>Vältä huonoa kieltä ja kirjoitusvirheitä.

4) Caps Lock
ÄLÄ KÄYTÄ CAPS LOCKIA TEHDESSÄSI GALLUPEITA. SE ON KARMIVAN NÄKÖISTÄ JA ANTAA HUONON VAIKUTELMAN MUILLE KÄYTTÄJILLE. KYLLÄ TOISET OSAAVAT LUKEA KIRJOITTAMASI TEKSTIN, VAIKKET SITÄ HEILLE TIKKUKIRJAIMIN TUPUTTAISIKAAN!
>> ÄLÄ KÄYTÄ CAPS LOCKIA TEHDESSÄSI GALLUPEITA. SE ON KARMIVAN NÄKÖISTÄ JA ANTAA HUONON VAIKUTELMAN MUILLE KÄYTTÄJILLE. KYLLÄ TOISET OSAAVAT LUKEA KIRJOITTAMASI TEKSTIN, VAIKKET SITÄ HEILLE TIKKUKIRJAIMIN TUPUTTAISIKAAN!

5) Maalaisjärki
Muista pitää aivot mukana myös gallupalueella. Gallupalueella pätee samat säännöt, kuin muuallakin internetissä. Paikoitellen gallupalueen säännöt ovat, jopa tiukemmat kuin muualla internetissä. Muistutan, että esimerkiksi yksittäistä henkilöä koskevien ja rasististen gallupejen tekeminen on kuvakkeen säännöissä kielletty ja tästä rikkomuksesta moderaattorit voivat rangaista sinua.
>>Pidä järki mukana. Kuvakkeen omat säännöt voit kerrata osoitteessa: http://kuvake.net/gallups/edit.php

HUOM! Tekstille saattaa olla luvassa jatkoa mm. gallupihmisten ymmärtämisen suhteen.

--> Otan vastaan parannusehdotuksia tekstiin.
---> Tätä kannattaa linkitellä osaamattomille gallupidiooteille.

Mieliala: Rento
Taustalla soi: MARILYN MANSON - The Reflecting God

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »