Guttersniper

Räsänen ei tiedä, mistä puhuu

keskiviikko 14. heinäkuuta 2021 10:38

Päivi Räsäsen vieraskynäkirjoitus on täynnä tietoista valehtelua ja ymmärryksen puutosta transasioista ja tällä hetkellä keskustelussa olevasta translain muutoksesta.

Tekstistä ei tuntunut löytyvän yhtä ainutta kohtaa, josta olen samaa mieltä Räsäsen kanssa. Voisin käydä Räsäsen argumentit läpi ihan huvikseni. Alkuperäinen teksti löytyy blogimerkinnän lopusta.

"British Journal of Sports Medicin?-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan transnaiset hyötyvät urheilussa biologisiin naisiin nähden." - Päivi Räsänen

Asia ei ole niin yksinkertainen. Kyseinen tutkimus toteaa, että mikäli esimerkiksi transnainen käyttää HRT:ta pidemmän aikaa, niin eroavaisuudet trans- ja cis -naisten suoritusten välillä kaventuvat todella pieniksi, transnaisten pysyvän vain hivenen nopeampina. Nämä muutokset ovat urheilijoiden yleistasoisessa variaatiossa laiminlyötäviä.

Effect of gender affirming hormones on athletic performance in transwomen and transmen: implications for sporting organisations and legislators

"The 15–31% athletic advantage that transwomen displayed over their female counterparts prior to starting gender affirming hormones declined with feminising therapy. However, transwomen still had a 9% faster mean run speed after the 1 year period of testosterone suppression that is recommended by World Athletics for inclusion in women’s events." - Tutkimus

Tähän voi sanoa kaksi asiaa, joista ensimmäinen on (tutkimuksenkin allekirjoittama), että mikäli transihminen käy läpi sukupuoli-identiteettiinsä assosioidun puberteetin, niin nämä eroavaisuudet putoavat vielä matalemmaksi, sillä tällöin transnaiset eivät hyötyisi testosteronin laukaisemista kehollisista muutoksista, jotka lisäisivät heidän suorituskykyään.

"It is possible that these results could be different among transwomen who begin gender affirming hormone therapy shortly after the onset of puberty and never experienced the ergogenic benefits of testosterone exposure" - Sama tutkimus, jonka linkkasin ylempänä. Räsänen ei ilmeisesti ole lukenut tutkimusta, vaan haluaa vain lietsoa eripuraa aiheesta.

Toisekseen, urheilu ei IKINÄ tule olemaan tasainen leikkikenttä. Jollain urheilijalla tulee geeniloton kautta aina olemaan huomattaviakin etuja toiseen urheilijaan nähden, mutta jostain syystä tästä ei puhuta läheskään yhtä paljon.

Sitten seuraavana välihuomiona Räsänen käyttää vanhentunutta termia "transseksuaali", mutta se nyt on Räsäsen tekstistä vähiten problemaattinen kohta. Kuitenkin mainitsemisen arvoinen, sillä se osoittaa Räsäsen olevan tämmöinen "vanhan liiton" toimija, joka ei ole ollut ajan hermolla modernista tieteellisestä konsensuksesta.

Tämän jälkeen Räsänen sanoo, että "Tutkimusten mukaan murrosiän kokemukset sukupuoli-identiteetin epäselvyyksistä ovat valtaosin ohimeneviä. "

Tämä pitää paikkansa, mutta juuri sen vuoksi lapsen sukupuoli-identiteetistä käydään pitkäaikainen keskustelu ja monen kuukauden mittainen tutkintaprosessi lääkärin kanssa, mikäli epäilyksiä lapsen sukupuoli-identiteetistä herää. Mikäli lapsen sukupuoli-identiteetti on hänelle itselleen toistaiseksi epäselvä ja murrosikä on kulman takana, niin lääkärien mielestä paras alustava toimenpide on puberteettiblokkereiden käytön aloittaminen.

Tässä on huomioitava, että puberteettiblokkerit eivät ole hormonikorvaushoito (HRT) ja näitä kahta asiaa ei tule sekoitta, sillä toisin kuin HRT, puberteettiblokkerien käyttö itsessään ei aiheuta järin merkityksellisiä pitkäaikaisvaikutuksia ja niiden käyttö voidaan lopettaa tarvittaessa. Tässä lisätietoa blokkereista.

"In general, starting puberty blockers in early puberty leads to better outcomes and prevents the lifelong difficulties that can result from living with undesired sex characteristics"

Blokkereilla juuri ostetaan kallisarvoista lisäaikaa, joilla selvitetään onko lapsi cis vai trans. Mikäli kysymykset omasta sukupuoli-identiteetistä ovat väliaikaisia, voidaan puberteettiblokkereiden käyttö lopettaa ilman merkityksellisiä sivuvaikutuksia(blokkereita on siis käytetty vuosikymmeniä hoitamaan joidenkin lasten kokemaa varhaispuberteettia ja näiden vuosikymmenten aikana negatiivisia vaikutuksia ei ole havaittu lainkaan), ja mikäli saavutaan lääkärin ja lapsen kanssa siihen lopputulemaan, että lapsi on trans ja haluaa transitioitua, niin sitten voidaan yhdessä keskustella jatkosta ja HRT:n aloittamisesta, jotta lapsi läpikäy oikean puberteetin.

Pelkästään tämän oikean puberteetin läpikäyminen vähentää transihmisten itsemurhariskiä suunnattomasti, sillä oikean puberteetin läpikäyminen vähentää sukupuolidysforiaa, eli todella epämiellyttävää ristiriitaa oman identiteetin ja kehon välillä, josta osa transihmisistä kärsii.

"After adjustment for demographic variables and level of family support for gender identity, those who received treatment with pubertal suppression, when compared with those who wanted pubertal suppression but did not receive it, had LOWER ODDS OF LIFETIME SUICIDAL IDEATION" - Tutkimus

Sitten Räsänen sanoo, että "monet katuvat vuosien jälkeen" näitä transitiotoimenpiteitä, mikä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Alle prosentti transition läpikäyvistä ihmisistä katuu asiaa, ja useimmiten tämä katumus johtuu siitä, että joko transitio ei onnistu halutulla tavalla tai HRT:n jatkamiseen ei olekaan varaa, ja se on pakko sen vuoksi lopettaa.

What does the scholarly research say about the effect of gender transition on transgender well-being?

Tässä suunnattomassa meta-analyysissa todettiin, että 56 tutkimuksesta 52 tuli siihen tulokseen, että transitioitumisella on positiivisia vaikutuksia transihmisen hyvinvointiin. Vain neljä tutkimusta raportoi sekalaisia vaikutuksia tai ei vaikutuksia lainkaan. YKSIKÄÄN tutkimus ei raportoinut nettonegatiivisia vaikutuksia.

Ajatus siitä, että valtaosa tai edes suuri osa transihmisistä katuisi transitiotaan, on yksinkertaisesti täysin väärä, ja Räsänen kaikella todennäköisyydellä tietää valehtelevansa.

Sitten Räsänen tuo ilmi tapauksen Kanadasta, jonka hän kehystää totaalisen valheellisesti. Tätä isää ei tuomittu perheväkivallasta sen vuoksi, että hän puhutteli tytärtään syntymäsukupuolensa perusteella, vaan hänet tuomittiin siitä, että hän rikkoi OIKEUDEN LANGETTAMAA julkisuuskieltoa .

"Supreme Court Justice Michael Tammen noted that the father, who can only be identified as C.D., had "blatantly, willfully and repeatedly" breached the court order"

Eli Räsänen tässäkin luultavasti täysin tietoisesti valehtelee asiasta.

Seuraavaksi Räsänen sanoo, että "Translakeja edistävät tahot ovat myös aktiivisesti ajaneet rajoituksia sananvapauteen" eikä tarjoa tähän mitään lähdettä. Mikäli hän vetoaa Kanadan C-16 -lakiin, niin sillä tarkoitetaan vain ja ainoastaan, sitä, että auktoriteettiasemassa oleva henkilö (esimies, vuokraisäntä jne) ei saa _tarkoituksellisesti_ käyttää transihmisen vanhaa nimeä toistuvasti ja puhutella transnaista miehenä - samalla tavalla kuin esimies tai vuokranantaja ei saisi sanoa työntekijäänsä/vuokralaistaan "hinttariksi" ja heittää kiusaavaa homoläppää, mikäli tietäisi työntekijän/vuokralaisen olevan homo.

Tämä on siis toistuvaa ja tarkoituksellista kiusaamista ja kohdennettua vainontaa vastaan tehty laki, jota jo sovellettiin naisia ja tummaihoisia kohtaan harjoitettuun vihaan. Tällaisessa laissa ei siis pitäisi olla mitään ongelmaa yhtään kellekään, joka vastustaa kohdennettua häirintää ja kiusaamista. Kyse ei ole siis sananvapauden kaventamisesta, vaan siitä että tietoiseen vainontaan tartutaan. Ketään ei olla heittämässä vankilaan siitä, että hän epähuomiossa sukupuolittaa ihmisen väärin.

Koko Räsäsen näkemys transaktivismista "cancel-kulttuurina" onkin oikeistokonservatiivien narratiiviin mukaan lähtemistä, jolla ei ole todellisuuspohjaa.

Sitten Räsänen sanoo ristiriitaisesti, että biologisesti sukupuolia on kaksi, mutta mainitsee heti perään intersukupuolisten ihmisten olemassaolon. Intersukupuolisuus on oppikirjaesimerkki siitä, että se biologinenkaan sukupuoli (englanniksi sex) ei ole binäärinen, vaan miehen ja naisen välillä on runsaasti variaatiota.

Tässä vielä Nature-lehdessä (joka on yksi kaikkien aikojen arvostetuimpia tiedejulkaisuja) ollut äärimmäisen mielenkiintoinen teksti biologisen sukupuolen moninaisuudesta.

Samalla periaatteella, jota Räsänen käyttää, on pyritty sanomaan vuosikymmeniä sitten, että biseksuaaleja ihmisiä ei ole olemassa, vaan on olemassa vain kaksi seksuaalista suuntautumista, hetero tai homo, ja että biseksuaalisuus on vain "harvinainen poikkeus" - se pitää paikkansa, että biseksuaalit ovat vähemmistöä, mutta pelkästään se fakta että he ovat olemassa on todiste siitä, että seksuaalisia suuntautumisia on useampia kuin kaksi. Samalla tavalla intersukupuolisuuden olemassaolo osoittaa kiistattomasti, ettei biologinen sukupuolikaan jakaudu ole binäärinen joko-tai -malli, vaan välissä on runsaasti variaatiota.

Sitten Räsänen sanoo, että "Myytti 'väärään sukupuoleen syntymisestä' on vaurioittanut yhä useamman nuoren elämän pysyvästi" tarjoamatta asialle minkäänlaista lähteistystä. Ilmeisesti hän luottaa siihen, että ihmiset vain ottavat hänen sanansa totuutena. Noh, tiedeyhteisö ja laajat tutkimukset ovat Räsäsen kanssa eri mieltä, ja hän on hyvin heikoilla hangilla argumentoidessaan näin.

Räsänen toteaa, että keskustelussa on sekoitettu sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti, ja sitten itse sekoittaa nämä kaksi asiaa sanoessaan, että "Naista ei voi ”korjata” mieheksi tai päinvastoin leikkauksin ja hormonihoidoin. Geneettinen sukupuoli on kirjoitettu jokaiseen soluun, sen kromosomistoon, eikä sitä voi muuttaa."

Päivi kulta, transihmiset tietävät, että heidän sukupuoli-identiteettinsä ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuoltaan - se on syy, miksi he ovat trans! Vastoin Räsäsen öyhötystä, anatomisen/biologisen sukupuolen PYSTYY korjaamaan vastaamaan omaa sukupuoli-identiteettiään. Näin on tehty vuosikymmeniä ja kuten aiemmin linkkaamassani meta-analyysissa todetaan, tällä on erittäin positiiviset vaikutukset siinä, että transihmisten itsemurhariskiä saadaan laskettua valtavasti ja he pystyvät elämään elämäänsä tyytyväisinä itseensä ja kehoonsa.

Sitten Räsänen kysyy "Miten menetellään naisten ja miesten pukuhuoneiden ja saniteettitilojen urheilusarjojen, sukupuolikiintiöiden ja vankiloiden kanssa?"

Räsäsen implikoitu ehdotus on se, että koska asioissa voi olla nyanssia, niin näitä asioita ei tule käsitellä ja transihmisten oikeus esimerkiksi käyttää haluamaansa vessaa tulisi evätä. Tämä on idioottimainen väite, sillä nykyäänkään vessojen edessä ei seiso portsareita, jotka ottaisivat jokaiselta vessaan astuvalta kromosomitestin tai tarttuisivat kiinni haaroistaan varmistaakseen, että siellä on nyt "oikeat" genitaalit. Se olisi täysin järjetöntä.

Antakaa ihmisten käyttää haluamiaan vessoja. Siirtyminen unisex-vessoihin on ollut positiivinen muutos ympäri maailmaa, eikä se ole lisännyt naisten kokemaa ahdistelua vessoissa. Unisex-vessat myös mahdollistavat esimerkiksi sen, että isä pystyisi auttamaan tyttölastaan vessassakäymisessä eikä joutuisi näiden outojen kategorisointien vuoksi jättämään toistaiseksi taitamatonta lasta omilleen.

Urheilupointtiin tulikin aiemmin jo vastattua, mutta lyhykäisyydessään kehoitan kuuntelemaan urheilulaitoksien asiantuntijalausuntoja, jotka ovat pitkälti sen puolella, että transihmiset voivat urheilla sarjoissaan siinä missä muutkin, kunhan HRT:lla pidetään huolta, ettei hormonitasapaino ole suunnattoman poikkeava muihin sarjassa painiviin verrattuna.

Räsäsen esilletuomat sukupuolikiintiöt eivät tietenkään ole lopullinen ratkaisu sukupuolten tasa-arvoon, mutta nykytilanteessa, jossa sukupuolensa tai sukupuoli-identiteettinsä puolesta joutuu epätasa-arvoiseen asemaan, se on toistaiseksi välttämätöntä. Translaki ei muuttaisi tätä asiaa millään tavalla.

Transihmiset vankilassa on myöskin ilmiö, jota on ylikorostettu konservatiivien pelonlietsojien toimesta. Kyseessä on marginaali-ilmiö, jossa erästä ennakkotapausta liioiteltiin ja yritettiin sanoa kyseessä olevan isompi trendi. Näin ei ole. Tietenkin transihmiset, kuten kaikki muutkin, ovat velvollisia olemaan toimimatta haitallisesti - he eivät nauti minkäänlaisesta erityissuojelusta tämän asian suhteen, ja näin asian pitääkin olla.

Lopuksi Räsänen toteaa, että "biologinen sukupuoli on muodostanut perustan tasa-arvolaille" jonka hän taas jättää perustelematta totaalisesti. Hän kehottaa olemaan tekemättä toimia transihmisten oikeuksien puolesta vedoten siihen, että tällä aktivismilla on negatiivisia vaikutuksia lasten naisten oikeuksiin. Hän kuitenkin on tekstissään epäonnistunut täysin yrittäessään argumentoida asian puolesta. Asiasta mitään tietämättömät ihmiset voivat toki lukea tekstin ja lähteä mukaan uhkakuvien lietsontaan, mutta Räsäsen teksti ei vain pohjaa todellisuuteen.

Sori Päivi, faktat ei välitä sun tunteista.

Tässä Räsäsen alkuperäinen kirjoitus, mikäli sen haluaa lukea.

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »