Lime

Ihmisten käsitys faktoista värittyy ideologian perusteella.

lauantai 25. syyskuuta 2021 17:24

Törmäsin tuossa somessa ihmeelliseen ilmiöön, joka on tuntunut yleistyvän viime vuosina. Jos joku esittää valtavirta mediasta poikkeavan väitteen, niin ensimmäisenä joku vaatii tähän lähdettä. Sitten kun kerrotaan, mistä lähde löytyy ja vaikka lähde on virallista tietoa, niin lähteen perään kysellyt alkaa valittamaan, miksi hänen tarvisi itse lukea niitä virallisia tietoja ja ottaa asioista selvää, kun asia nyt vaan on näin kuten mediassa sanotaan. Johtuuko se siitä, että luotetaan liikaa median sanaan vai siitä, että oletetaan sen väitteen tekijän olevan automaattisesti väärässä, koska mediassa on sanottu toisin ja suututaan, kun tuleekin eteen virallista tietoa, joka on ristiriidassa jonkun esitetyn väitteen kanssa? Asetelma kääntyy epämukavaksi, kun luultiin olevan hyvissä asetelmissa, mutta yhtäkkiä ollaankin osapuoli jonka tietämys osoitettiin olevan vain pintapuolinen.

Sitten on tietysti olemassa vastaavasti myös päinvastainen ilmiö, jossa suurinosa ihmisistä pyrkii ohittamaan faktapohjaisen uutisen jollain tuulesta temmatulla jutulla tai jollain täysin epäluotettavan lähteen tiedon avulla joka ruokkii ilmiöitä lisää ja alkaa leviämään "faktana", koska niin moni sitä sanoo.

Ihminen tuntuu muodostavan mielipiteensä melko hataralta ja usein tunnepohjalta. Siinä voi olla vaikeaa pysyä keskimaaston ihmisen kärryillä, mikä on faktaa ja mikä fiktiota, kun molemmat ääripäät suoltaa näkemyksiä ja hyökkää toisten väitteisiin ilman, että on minkäänlaista käsitystä. Aina tuntuu riittävän asiaa puoltavalle ihmiselle tieto, että "asiantuntijat" ovat aiheesta mieltä X ja toisen ääripään ihmisille riittää "perus järki" ja "kaikkihan sen tietää" asenne toteamaan ettei asia voi olla niin. Ai että sitä ihmistä kuka uskaltaa tuohon väliin eksyä avaamaan keskustelua kumman tahansa osapuolen kanssa, niin että se uhkaa heidän näkemystään.

Siitä muodostuu nopeasti melko köyhä keskusteluilmapiiri, jos kaikkia asioita katsotaan aina ensin ideologialasit silmillä ja pyritään sulkemaan pois toisten näkemykset väärinä. Faktat on faktoja, katsoo niitä ihan miltä suunnalta tahansa ja kuinka kovasti haluaisi sulkea ovia niiltä.

Mieliala: Huolissaan

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »