Lime

Ukrainan sodan oudot piirteet

torstai 21. heinäkuuta 2022 07:56

Ukrainan sodan uutisointi on ollut suhteellisen aktiivista, mutta hyvin vaikea nähdä, mikä on vain propagandaa ja mikä totuus tilanteesta. Tämä johtaa siihen, että annettu tieto vaihtelee päivästä toiseen ja tilanteesta annetaan erilaisia mielikuvia.

Tässä on muutama esimerkki mikä on noussut esiin ja ihmetyttää. Venäjällä sanottiin jossain vaiheessa olleen noin 150000 sotilaan vahvuus joista yhden uutisen mukaan oli jo 50000 kuollut ja taas toisen uutisen mukaan 15000 kuollut ja 45000 haavoittunut. Ukrainan presidentti uhosi yhdessä uutisessa, että heillä on miljoonan miehen armeija ja seuraavassa etulinjalle alkoi kelpaamaan kuka vaan ja miehistä pulaa. Ukrainan tappiosta ei ole ollut kuin yksi uutinen jossa oli päivittäin kuolevan 200-300 sotilasta ja toisessa kerrottiin niiden olevan vain hiukan pienemmät kuin Venäjällä. Voimasuhteet pitäisi tällä hetkellä olla Ukrainan eduksi, mutta se ei näy missään ja merkittäviä onnistuneita hyökkäyksiä ei pystytä tekemään.

Tästä päästään yleiseen tilannekuvaan. Ukrainalaiset näyttäytyvät sankareina, jotka osaavat puolustaa maataan jopa traktoreilla ja Venäläisistä leviää mitä enemmän kaikenlaista koomista sähellystä, milloin varusteiden ja milloin taktiikoiden osalta. Siitä huolimatta näemme että Venäjä on onnistunut valtaamaan alueita, vaikka länsimaat on jatkuvasti työntänyt rahaa ja varusteita, etupäässä Yhdysvallat. Tämä yhtälö on jotenkin vaikea ymmärtää.

Asiaa voi myös pohtia kansainvälisellä taholla. Sodan alettua eu asetti Venäjälle lisää pakotteita jo 2014 alkaneiden lisäksi ja on kokoajan lisännyt niitä. Uutisissa on jatkuvasti nousut esiin halu nopeasti irtautua öljyn ja kaasun tuonnista. Nyt peloksi on noussut, mitä jos Venäjä lopettaakin niiden myynnin eurooppaan. Uhotaan ja sitten itketään kun siitä seuraa juuri sitä, mistä uhotaan. Myös finanssisektori teki erikoisia valintoja, kun sulki Venäjän maksuliikenteen ulkopuolelle ja siitä seurasi tappioita länsimaisille toimijoille.

Venäjän ja Ukrainan ollessa maailman suurimmat viljan tuottajat on uutisissa oltu huolissaan, miten se näkyy maailmalla ruuan riittävyydessä. Uutiskynnyksen on ylittänyt monesti huoli miten vilja saadaan ulkomaille Ukrainasta ja kuinka Venäjä varastaa sitä erilaisilla keinoilla pois maasta. Varsinkin afrikan valtiot ovat hyvin riippuvaisia tuosta viljasta, joten oli hyvin erikoinen veto eu:lta laittaa Venäjän viljalle tuontirajoituksia, joka taas provosoi Venäjää tekemään vastaliikkeitä ilmoittamalla, että jos heidän vientiä yritetään estellä, niin he eivät anna helpotuksia Ukrainan vientiin ja kärsijöinä on varsinkin köyhemmät maat.

Uutisointiin on vahvasti tullut Venäjää demonisoiva leima joka on tietysti perusteltua ottaen huomioon heidän hyökkäys toiseen maahan, mutta samalla se on värittänyt meille ihan ihmeellisen kuvan tilanteesta, joka ei todennäköisesti vastaa ihan sitä, mitä nyt tapahtuu. Ehkä huolestuttavin piirre siinä on miten ihmiset ovat alkaneet vaatia naton puuttuvan asiaan ja muutenkin sotatoimia Venäjää vastaan. Uutiset on myös tuonut esiin varsinkin amerikkalaisten toimijoiden suusta huolia Ukrainan alueiden liittämisestä Venäjään ja ehdottaneet Krimin pommittamista. Ensimmäinen on hyvin mahdollista, mutta tapahtuessaan ja sodan jatkuessa olisi yhtä vakavaa kuin tuo jälkimmäinen idea. Tämän jälkeen Venäjä voisi julistaa virallisesti sodan ja laittaa liikkekannallepanon jolloin voimasuhteet keikahtaisi kerralla Ukrainan varmaksi tuhoksi.

Joka tapauksessa tilanne on jo mennyt niin pahaksi, että tällä tulee olemaan globaalisti suuria vaikutuksia vaikka sota loppuisi tänään.

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »