Lime

Maailmalla tapahtuu kaikkea

perjantai 12. elokuuta 2022 00:29

Katsotaan onko kukaan muu seurannut tätä hullunmyllyä, mitä on tapahtunut ja mitä on edessä.

Meitä kaikkia lähimpänä on tietenkin Ukrainan konflikti joka on varmasti surullista ja tuomittavaa, mutta ne suuremmat murheet tulee pakotesodan seurauksena. Energian hinta nousee ja sähköä voidaan joutua säännöstelemään. Se aiheuttaa samaan aikaan inflaatiota tuotteiden ja niiden kuljetuksen hinnoissa korona elvytyksen eli massiivisen rahan painamisesta johtuvan inflaation päälle. Ukraina ja Venäjä ovat merkittäviä viljan viejiä. Ukrainan sadon pelätään jäävän pieneksi tänä vuonna ja sen toimittamisessa on ollut ongelmia. Joidenkin arvioiden mukaan ne laivat jotka ovat päässeet kuljettamaan satoa, eivät ole toimittanut sitä köyhempiin maihin, jotka sitä eniten tarvitsevat vaan se on myyty parhaimman hinnan maksavalle. Venäjän viljan vientiä eu pyrkii estämään pakotteilla, joka lisää meillä ruuan hintaa, koska raaka-aineita on vaikeampi saada ja niiden hinta nousee.

Venäjän kaasu, öljy ja kaasu kyllä kelpaavat aasiaan, joten Venäjällä ei ole pulaa ostajista. Eräiden lähteiden mukaan Kiina on tällä hetkellä varautunut voimalla siihen, että loppuvuodesta globaalit ruokamarkkinat ovat vaikeuksissa ja he ovat alkaneet ostamaan valtavia määriä riisiä ja viljaa varastoon, jotta ainakaan he eivät tule näkemään nälkää. Kiina ostaa tällä hetkellä niin paljon, että sen pelätään aiheuttavan ruokapulaa muualla aasiassa ja tietysti valtavat vaikutukset koko globaalissa ketjussa.

Kiinassa on myös meneillään ehkä suurin taloudellinen romahdus pitkiin aikoihin. Jopa kolmannes Kiinan bkt:stä voi kadota, kun iso asuntokupla alkaa poksahtamaan. Asuntojenrakentajat ovat pyörittäneet jättimmäistä ponzi huijausta ja nyt ihmiset ovat alkaneet kieltäytymään maksamasta lainojaan. Liikehdintää on useilla seuduilla ja se on heijastanut erittäin negatiivisesti pankkisektoriin, kun ihmiset ovat yrittäneet saada rahojaan ulos pankista. Pankit ovat joutuneet tekemään tekaistuja korona altistusilmoituksia ihmisistä, jotta ovat saaneet heidät pakkokaranteeniin ja pakoitellen joutuneet käyttämään suurta nimetöntä vartio voimaa hajoittaakseen mielenosoituksia. Jos ongelma hajoaa täysin käsiin, niin vaikutukset tulevat näkymään globaalisti taloudessa jolla muutenkaan ei mene hyvin.

Tämän päälle Kiinalla on vielä ikävä tilanne päällä Taiwanin kanssa, jonka Kiina mieltää omaksi alueeksi ja sitä kautta hallitsee vieressä olevia arvokkaita vesialueita. Jenkitkin ikävästi ovat härkkimässä siellä ja presidentti luvannut suojella Kiinan mahdolliselta hyökkäykseltä. Tilanne on erittäin jännittynyt ja koska katseet on Ukrainassa, niin Kiinalla olisi mahdollisuus tarttua siitäkin huolimatta toimeen, koska heillä on hyvät välit Venäjään ja pohjois-koreaan, joten Taiwanin suojelu olisi erittäin vaikeaa ja epätodennäköistä. Muu maailma joutuisi tässä tilanteessa valitsemaan nurkkauksensa ja se jakaisi vielä enemmän valtioita ja saattaisi sytyttää lisää kipinöitä sellaisten valtioiden välillä joilla on entuudestaan huonot välit tai rajakiistoja.

Siitä päästään yhdysvaltoihin joka on erittäin kahtiajakautunut ja ei näköpiirissä mitään, mikä voisi yhdistää ihmiset. Epäsuora sodankäynti Ukrainan kautta ja mahdollisesti tulevaisuudessa Taiwanin kautta on selkeitä yrityksiä saada heikennettyä kasvavaa idän uhkaa. Jos bricks maat alkavat tekemään enemmän ja tiiviimpää yhteistyötä, se voisi merkitä jenkeille sitä, että idästä tulisi taloudellinen mahti ja se söisi dollarin maailmanvaluutta asemaa. Se on ainut asia joka pitää amerikan kasvua yllä ja seuraukset olisi valtavat, jos ulkomaiset valtiot päättäisi alkaa käymään kauppaa omilla valuutoillaan.

Jos kaiken tuon tekstin lyhentää, niin meillä on käsissä eri valtioiden itseaiheutettuja sotia, energiapulaa, nälänhätää ja mahdollisesti vielä globaalin talouden romahtamista. Melko valoisa tulevaisuus siis edessä.

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »