Lime

Kuinka tulee käymään ukrainan sodassa?

Kuinka uskot että tuo sota tulee päättymään, voittaako joku osapuoli? Osallistuuko NATO tai joku muu valtio siihen vielä ennen loppua? Onko Ukrainalla mahdollisuus voittaa sota?

Sodassa tuli alku kuusta mielenkiintoinen muutos, kun Ukraina päätti ottaa riskin ja hyökkäsi Venäjälle. Operaatio sujui aluksi hyvin ja eteni nopeasti. Strategisia siltoja saatiin tuhottua ja alueita vallattua suhteellisen helposti. Mediassa on todettu vähän väliä jo kahden vuoden ajan, että Venäjältä on lopussa kalusto ja miehet.

Kun lukee iltalehden uutisointia, niin Ukrainan tilanne todella näyttää siltä, että he ovat saaneet taas otteen sodassa, mutta tilanne muuttuu radikaalisti jos avaa YouTuben ja alkaa seuraamaan suurempaa kuvaa.

Useamman lähteen mukaan Ukraina on sijoittanut hyökkäysjoukkoihin parhaat kalustot ja miehet. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 1/3 koko Ukrainan joukoista olisi kiinni tässä operaatiossa. Samaan aikaan kun Kurskin alueella saavutetaan voittoja, itärintamalla hävitään jatkuvasti strategisesti tärkeämpiä alueita. Molemmat osapuolet on hiukan varoitellut, että itärintama on ollut jo pitkään murtumispisteessä ja Kurskin opetaation tarkoitus oli enemmänkin poliittinen kuin sodan kannalta merkittävä. Viimeinen iso riski, jonka avulla osoittaa länsimaille ettei Venäjä ja ole voittamaton, eikä rajan ylittäminen aiheuta ydinsotaa.

Mediassa on myöskin hehkutettu kuinka paljon sotavankeja Ukraina on saanut Kurskin alueelta, mutta näistä 80% olikin varusmiehiä joiden merkitys sodan kannalta on mitätön, koska heitä ei voida muutenkaan lähettää hyökkäys operaatioon. Ukrainan tappioista ei juurikaan mediassa kirjoiteta ellei kyseessä ole jokin sankaritarina, mutta puolueettomat lähteet ovat keränneet tietoa noista ja hyökkäys on vaatinut paljon kalustoa ja miehiä myös Ukrainalta.

Jos sodassa ei tapahdu mitään merkittäviä murroksia nyt kuukauden tai maksimissaan kahden sisällä, niin Ukrainalla on vielä mahdollisuus kilpikonna tyyliin puolustautua talven yli, sillä tuo maasto menee kohta sellaiseen kuntoon, että kumpikaan osapuoli ei tule merkittävästi parantamaan asemiaan.

Valko-Venäjä on keskittänyt paljon joukkoja rajalle ja Ukraina pelkää hyökkäystä. Käytännössä tuolta suunnalta voisi tulla joku false flag hyökkäys, jolloin Ukrainan rintamat varmasti pettäisi, koska heillä ei vain olisi yksinkertaisesti joukkoja, mitä jakaa kaikkialle ja Kiovan puolustaminen olisi suurin prioriteetti.

Myös NATO on villi kortti tässä konfliktissa, sillä monet on vaatinut Ukrainan ilmatilan suojaamista ja Ranska jopa suunniteli lähettävänsä joukkoja Ukrainaan, koska heillä on Venäjän kanssa geopoliittista vääntöä Afrikassa.

Hulluinta kaikessa on ettei sodan aikana ole ollut kertaakaan kunnollisia rauhanneuvotteluita, eikä selkeää kompromissin hakemista. Vaikka Kurskin opetaation yksi tarkoitus olikin saada neuvotteluissa lisää vipuvaraa, silti Zelenski on jatkuvasti esiintynyt siihen tyyliin, että he neuvottelevat vain omin ehdoin ja haluavat kaikki maa-alueet takaisin. Samaan aikaan Ukraina on roikkunut täysin lännen avustusten varassa ja jos sattuisi voittamaan alueita lopulta takaisin, ne olisi käytännössä täydellisen infra remontin tarpeessa, mihin taas pitäisi saada länsimaista avustusta, koska Ukraina on sodan takia käytännössä vararikossa.

Tuloksiin pääset tutustumaan äänestettyäsi.