Dark_Silence

Koronarokote vähentää tartuttavuutta.

lauantai 06. marraskuuta 2021 23:31

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan koronarokotteet suojaavat myös tartunnan saamiselta ja levittämiseltä. Suojateho vaihtelee kuitenkin ihmisten välillä.

Nohynekin mukaan ensimmäinen rokoteannos suojaa "kohtuullisesti" ja toinen annos "erittäin hyvin" levittämästä virusta eteenpäin.

Tartuttavuus vaihtelee kuitenkin ihmisten välillä.

– Supertartuttaja-ilmiö pätee myös rokotettuihin. Se, kuinka paljon tartuttaa virusta eteenpäin on hyvin yksilöllistä ja riippuu siitä, kuinka hyvin ihminen muodostaa vasta-aineita ja toisaalta erittää virusta.

Nohynekin mukaan tuoreessa israelilaistutkimuksessa yksikään 146:sta täysin rokotetusta koronatartunnan saaneesta ei levittänyt tartuntaa eteenpäin.

– Se kertoo siitä, että kahden rokoteannoksen jälkeen jatkotartuttaminen on vähäistä, vaikka ihmisellä itsellään olisi tartunta.

Toisaalta Nohynekin mukaan esimerkiksi Kanta-Hämeessä on todettu tapauksia, joissa kaksi koronarokoteannosta saanut on levittänyt tartuntaa eteenpäin."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/estaako-rokote-tartunnan-levittamisen-thl-n-nohynek-tyrmaa-ps-n-purran-vaitteet-ei-ihan-vastaa-taman-paivan-ymmarrysta/8201470#gs.f3p25m

THL ei vältä rokotteen täysin estävän levittämistä, mutta kaksi rokotusta selvästi vähentää riskiä. Toki 146 ihmistä ei ole kovin suuri otanta, mutta vaikea uskoa, että kyseessä olisi sattumakaan.

,....


"Vakavilta, sairaalahoitoa vaativilta oireilta rokotteet antavat yhtä hyvän suojan variantista riippumatta.

– Huolta aiheuttaa se, että deltavariantti pääsee leviämään osittain rokotetuissa ihmisissä helpommin kuin alfa tai Wuhanin kanta. Kaksi rokoteannosta saatuasi olet itse erinomaisessa suojassa vakavalta taudilta, mutta huonolla tuurilla voit välittää virusta eteenpäin, sanoo Nohynek.

Israelissa deltatartuntaketjut ovat jatkuneet jopa kahden rokoteannoksen läpi, Nohynek kertoo.

Samankaltainen tilanne koettiin myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa, jossa 17 ihmistä kuoli koronaketjun seurauksena.

Sairaalan työntekijä sai tartunnan kahdesta rokoteannoksesta huolimatta ja levitti sitä tietämättään osastolla. Valtaosa tartunnan saaneista oli ottanut ensimmäisen rokotteen ja monen oireet olivat lieviä.

Deltavariantin torjunta limakalvoilla vaatii jopa kolme ja puoli kertaa enemmän vasta-aineita kuin muilta virusmuunnoksilta suojautuminen. Sen vuoksi rokotteet tehoavat siihen kehnommin kuin toisiin variantteihin.

Ensimmäinen koronarokote antaa 49 prosentin suojan alfavariantin aiheuttamaa oireista tartuntaa vastaan, mutta vain 35 prosentin suojan deltavarianttia vastaan, kertoo tuore selvitys. Alkuperäiseltä virukselta ensimmäinen annos suojaa yli 60 prosenttisesti."

https://yle.fi/uutiset/3-12018746

Deltavariantti vaikuttaa olevan muita variantteja huomattavasti ärhäkämpi. Rokote kuitenkin näyttäisi hieman suitsivan myös sen levitettävyyttä.

Koronapassista voi sen sijaan olla montaa mieltä, eikä tämä blogimerkintä siihen liitykään. Minulla ei ole aiheeseen henkilökohtaista mielipidettä. Olisi toki suotavaa, että hoitohenkilökunta ottaisi rokotteen, ja siten vähentäisi oman tartuttavuutensa riskiä.

Toisaalta variantteja lienee tulossa tulevaisuudessa yhä uusia, jää nähtäväksi millaisia ne ovat ja millaisia toimenpiteitä ne vaativat. Eräässä lukemassani artikkelissa (taisi olla Tiede-lehdessä?) virologi arvioi koronan ajan mittaa laimentuvan ja jäävän kausi-influenssan tapaiseksi säännölliseksi taudiksi. Hänen mukaansa se on viruksen evoluution kannalta edullinen vaihtoehto.

Itse olen saanut kaksi rokoteannosta ja käytän maskia jatkossakin. Pienimuotoisia sivuvaikutuksia rokotteesta on ollut, mikä ei ole mitenkään ihmeellistä, kun puhutaan lääkevalmisteesta ja siitä, että immuunipuolustus kehossa käynnistyy.

Mieliala: Rento

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »