Dark_Silence

Olen hieman eri mieltä Oskarin kanssa tästä hommasta.

torstai 17. helmikuuta 2022 07:59

"Otetaan seitsemän litraa satasella kuluttava, ei erityisen taloudellinen auto, ja kehyskuntamittainen kolmenkymmenen kilometrin ajo kahteen suuntaan viitenä päivänä viikossa.

Vertailun vuoksi: keskimääräinen suomalainen työmatka on ollut vuonna 2015 vain puolet siitä eli 14 kilometriä.

Yhteensä viikossa kertyy 300 kilometriä työmatka-ajoa ja kuluu 21 litraa bensiiniä. Kun bensiinin hinta on noussut koronakriisiä edeltäneestä tasosta noin 35 senttiä litralta, siitä johtuvaa rahanmenoa tulee reilu seitsemän euroa aiempaa enemmän.

Kuukaudessa tämä tekee noin 29 euroa, mikä on hieman yli prosentti suomalaisen mediaanipalkasta ja selvästi alle prosentti keskipalkasta.

Hieman paremman kaljatuopin tai juustokimpaleen kokoinen lisäkulukin viikossa saa silti järkevät aikuiset huutamaan kuin pikkulapset. Yhyy yhyy, tulkaa auttamaan hallituksen tyttökommunistit, markkinatalous kiusaa."

Tämä laskelma on suuntaa-antava:
Viime talvena ajamani "rehurekka" kulutti keskimäärin 55 litraa sadalla kilometrillä. Työvuorolle kilometrejä kertyi pyöreästi 400-650, joten otetaan siitä keskiarvoksi vaikkapa 500km. Eräiden löytämieni lukemien perusteella dieselin hinnannousu on samaa luokkaa. Kerrotaan 5x55, saadaan 275 litraa. Se kerrotaan vielä 0,35:llä, jolloin tulokseksi saadaan 96,25e. Lähes sata euroa siis. Työvuoroja vuorokauteen mahtui kaksi, ja rekka liikkui yleensä vähintään 1000 kilometriä vuorokaudessa. Vuorokauden kulut ovat siis nousseet miltei 200 euroa, mutta rahtihinnat eivät ole nousseet.

Tietenkään hallitus ei mitään raakaöljyn hinnalle mahda, mutta tällaiset kehän sisäpuolella asuvat Oskarit saavat veren kiehumaan.

"Silti hätä on hyväksytty pääministeritasolta. Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että valmisteilla on arviolta sadan miljoonan euron tukipaketit. Toiset suunnitelmataloudet ovat parempia kuin toiset."

Eivätkö he näe, että vaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin se, että Marjatan työmatkakustannukset kasvavat 30 eurolla kuukaudessa? Eivätkö he ymmärrä, että moni ihminen joutuu ajamaan toiselle paikkakunnalle työn takia, koska muutto ei ole aina mahdollisuus? Silloin työmatkaa kertyy rutkasti enemmän kuin 14 kilometriä.

Voidaan toki ajaa suomalainen logistiikka nurin ja korvata se ulkomaalaisilla firmoilla. Eihän se Oskaria liikuta, kun Sodankylään ei enää Keskon ruokarekka kulje. Enkä mitenkään halveksu ulkomaalaisia kuskeja, mutta totuus on, että Girtekan kaltaisissa yrityksissä työolot ja välineet ovat kurjia.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b901c60-79ec-4851-820b-238231fe89ba

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »