Dark_Silence

Painonpudotuksesta

sunnuntai 10. syyskuuta 2023 18:00

...ja itsekurista jne.

Täällä(kin) törmää jatkuvasti itsekuriajatukseen ja luuloihin siitä, että miinuskaloreilla automaattisesti hoikistuu. Olen omalla kohdallani monesti huomannut, että se ei välttämättä pidä paikkaansa.

Aiemmin kärsin yli kymmenen vuotta raudanpuutteesta tietämättäni sitä. Eräs ongelma tuohon aikaan oli ruokavaliosta riippumaton painonnousu. Yhteensä paino nousi jo kymmenen kiloa, vaikka mitä tein. (Muita oireita en jaksa edes tähän luetella.) Rauta liittyy kilpirauhasen toimintaan ja sitä kautta voi aiheuttaa lihomista. Olin muistaakseni syönyt rautaa alle kuukauden kun paino alkoi yhtäkkiä itsestään pudota, vaikka en muuttanut elintapojani mitenkään. Se putosi sen saman 10kg jonka oli noussutkin. En olisi etukäteen uskonut, että sillä voi olla merkitystä.

Toinen yleinen luulo on se, että alikaloreilla automaattisesti laihtuu. Ihmettelin kesällä pitkään, miksi painoni ei putoa vaan jumittaa muutaman kilon päässä "ihannepainostani". Vastoin kaikkia arvojani latasin ruokapäiväkirjan puhelimeen ja ryhdyin seuraamaan syömiäni kalorimääriä. Söin keskimäärin 1600 kcal päivässä, joka oli kulutukseeni nähden aivan liian vähän. Nostin määrää keskimäärin 1900kcal päivässä ja painoa on pudonnut yli kolme kiloa muutamassa viikossa.

Mitä tästä opimme. Aina ei ole itsekurilla mitään merkitystä painonpudotuksen kanssa vaan sillä, toimiiko keho ja syökö riittävästi omaan kulutukseen nähden.

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi nyt - ja luo oma profiilisivu »