Dark_Silence

Sukupuolineutraalit liikennemerkit.

"Iltalehti kysyi uudistuksessa kansaa askarruttaneista seikoista Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntijalta Jukka Hopeavuorelta.

Merkkien ihmishahmot muuttuvat sukupuolineutraaleiksi. Miksi?

– Tarkoitus on ollut tehdä merkeistä yksinkertaisempia ja havainnollisempia. Tämän sukupuolineutraaliuden on joku tähän omista haluistaan uittanut. Me emme ole sellaista missään vaiheessa halunneet tai yrittäneet: lähtökohta on siellä Wienin liikennemerkkisopimuksen merkeissä, joissa on tämän tyyppisiä hahmoja. Lisäksi koneella on helpompi tehdä tuon tyyppisiä kuvia, kun merkkejä ei enää piirretä käsin."

https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/f7f84b76-2a15-412e-8050-1fc38c093f8f

11 kommenttia   Torstai 18. marraskuuta 2021 05:17

Koronarokote vähentää tartuttavuutta.

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan koronarokotteet suojaavat myös tartunnan saamiselta ja levittämiseltä. Suojateho vaihtelee kuitenkin ihmisten välillä.

Nohynekin mukaan ensimmäinen rokoteannos suojaa "kohtuullisesti" ja toinen annos "erittäin hyvin" levittämästä virusta eteenpäin.

Tartuttavuus vaihtelee kuitenkin ihmisten välillä.

– Supertartuttaja-ilmiö pätee myös rokotettuihin. Se, kuinka paljon tartuttaa virusta eteenpäin on hyvin yksilöllistä ja riippuu siitä, kuinka hyvin ihminen muodostaa vasta-aineita ja toisaalta erittää virusta.

Nohynekin mukaan tuoreessa israelilaistutkimuksessa yksikään 146:sta täysin rokotetusta koronatartunnan saaneesta ei levittänyt tartuntaa eteenpäin.

– Se kertoo siitä, että kahden rokoteannoksen jälkeen jatkotartuttaminen on vähäistä, vaikka ihmisellä itsellään olisi tartunta.

Toisaalta Nohynekin mukaan esimerkiksi Kanta-Hämeessä on todettu tapauksia, joissa kaksi koronarokoteannosta saanut on levittänyt tartuntaa eteenpäin."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/estaako-rokote-tartunnan-levittamisen-thl-n-nohynek-tyrmaa-ps-n-purran-vaitteet-ei-ihan-vastaa-taman-paivan-ymmarrysta/8201470#gs.f3p25m

THL ei vältä rokotteen täysin estävän levittämistä, mutta kaksi rokotusta selvästi vähentää riskiä. Toki 146 ihmistä ei ole kovin suuri otanta, mutta vaikea uskoa, että kyseessä olisi sattumakaan.

,....


"Vakavilta, sairaalahoitoa vaativilta oireilta rokotteet antavat yhtä hyvän suojan variantista riippumatta.

– Huolta aiheuttaa se, että deltavariantti pääsee leviämään osittain rokotetuissa ihmisissä helpommin kuin alfa tai Wuhanin kanta. Kaksi rokoteannosta saatuasi olet itse erinomaisessa suojassa vakavalta taudilta, mutta huonolla tuurilla voit välittää virusta eteenpäin, sanoo Nohynek.

Israelissa deltatartuntaketjut ovat jatkuneet jopa kahden rokoteannoksen läpi, Nohynek kertoo.

Samankaltainen tilanne koettiin myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa, jossa 17 ihmistä kuoli koronaketjun seurauksena.

Sairaalan työntekijä sai tartunnan kahdesta rokoteannoksesta huolimatta ja levitti sitä tietämättään osastolla. Valtaosa tartunnan saaneista oli ottanut ensimmäisen rokotteen ja monen oireet olivat lieviä.

Deltavariantin torjunta limakalvoilla vaatii jopa kolme ja puoli kertaa enemmän vasta-aineita kuin muilta virusmuunnoksilta suojautuminen. Sen vuoksi rokotteet tehoavat siihen kehnommin kuin toisiin variantteihin.

Ensimmäinen koronarokote antaa 49 prosentin suojan alfavariantin aiheuttamaa oireista tartuntaa vastaan, mutta vain 35 prosentin suojan deltavarianttia vastaan, kertoo tuore selvitys. Alkuperäiseltä virukselta ensimmäinen annos suojaa yli 60 prosenttisesti."

https://yle.fi/uutiset/3-12018746

Deltavariantti vaikuttaa olevan muita variantteja huomattavasti ärhäkämpi. Rokote kuitenkin näyttäisi hieman suitsivan myös sen levitettävyyttä.

Koronapassista voi sen sijaan olla montaa mieltä, eikä tämä blogimerkintä siihen liitykään. Minulla ei ole aiheeseen henkilökohtaista mielipidettä. Olisi toki suotavaa, että hoitohenkilökunta ottaisi rokotteen, ja siten vähentäisi oman tartuttavuutensa riskiä.

Toisaalta variantteja lienee tulossa tulevaisuudessa yhä uusia, jää nähtäväksi millaisia ne ovat ja millaisia toimenpiteitä ne vaativat. Eräässä lukemassani artikkelissa (taisi olla Tiede-lehdessä?) virologi arvioi koronan ajan mittaa laimentuvan ja jäävän kausi-influenssan tapaiseksi säännölliseksi taudiksi. Hänen mukaansa se on viruksen evoluution kannalta edullinen vaihtoehto.

Itse olen saanut kaksi rokoteannosta ja käytän maskia jatkossakin. Pienimuotoisia sivuvaikutuksia rokotteesta on ollut, mikä ei ole mitenkään ihmeellistä, kun puhutaan lääkevalmisteesta ja siitä, että immuunipuolustus kehossa käynnistyy.

64 kommenttia   Lauantai 06. marraskuuta 2021 23:31

Eihuvita

Kesä meni oikein kivasti nostohommia tehden Kittilän sähköaseman laajennustyömaalla. Kahdessa viikossa kuukauden tunnit kasaan ja kahdeksi viikoksi kotiin. Ei tuntunut edes kovin raskaalta, vaikka toipuminen viime talven burn outista on edelleen kesken. Pää ei toimi ja muisti prakaa edelleen.

Se ilo on nyt kuitenkin ohi, ja pitäisi päättää, alanko käydä viikkotöissä 300km päässä kotoa, kokeilenko tehdä osa-aikaisesti sitä työtä joka minut poltti loppuun vain jäänkö työttömäksi. Mä en jotenkin jaksa sitä että koko ajan pitää olla päättämässä jotain isoja asioita ja suunnittelemassa tulevaisuutta. Miksei vois vaan mennä pari vuotta niin kivasti, että sais aamulla mennä töihin ja illalla tulla kotiin? Sitten vois kuvitella pään olevan siinä kunnossa, että vois oikeasti harkita sitä opiskelua, mistä olen nyt haaveillut pitkän aikaa. Pitäisi oikeasti olla jaksamista setviä eri aloja ja niiden vaatimuksia ja miettiä, minne on realistista hakea.

Lakiala mua kiinnostaa edelleen, mutta sehän on aika vaativa tai kallis tie lähteä edes väyläopintojen kautta. Toisena innostuin nyt kovasti rikosseuraamusalan sosionomin koulutuksesta, mutta se vaatisi aiemman vankeinvartijantutkinnon ja kaksi vuotta työkokemusta päästä opiskelemaan sitä.

Mitähän mä edes yritän sanoa. Yritän kai sanoa, että mun elämä on taas ihan levällään ja mua vituttaa kun en kykene haalimaan palasia kasaan. Parisuhdekin oli pahasti menossa karikolle, mutta nyt sentään vaikuttaa, että se saadaan pelastettua. Teen koko ajan ihmeellisiä paniikkiratkaisuja enkä saa otetta mistään. Työttömäksi jääminen olisi varmaan oikeasti viisainta, että olisi aikaa harkita seuraavaa siirtoa, mutta ylitunnollisena mä en pysty ajattelemaan moista edes vaihtoehtona, vaikka säästöt kyllä riittäis.

Vali vitun vali.

2 kommenttia   Perjantai 17. syyskuuta 2021 09:48

Kertokaa mulle..

...mitä tarkoittaa olla parisuhteessa nainen tai mies? Mitä tarkoittaa, että "naisen pitää tukea miestään"?

Eikö se ole ihan itsestäänselvää että parisuhteessa tuetaan toisia tasapuolisesti, arvostetaan ja rakastetaan sellaisena kuin toinen on? Vai onko multa mennyt jotain tärkeää ohi? Voisko joku selventää?

Edit. Siis minusta pitäisi olla itsestäänselvää. Ei aina ole. Mutta se ei liity sukupuolirooleihin millään tapaa.

61 kommenttia   Torstai 09. syyskuuta 2021 08:42

Transsukupuolisuus ei ole sairaus, vaikka jotkin sairaudet hämärtävätkin sukupuoli-identiteettiä.

Ennen korjauksen aloittamista ihminen käy tilanteensa läpi psykiatrin kanssa.

"Sairaalassa hoitoon hakeutuvat tapaavat ensimmäiseksi psykiatrin, joka aloittaa noin puolen vuoden mittaisen tutkimusvaiheen. Se varmistaa diagnoosin ja kypsyttää henkilön oman päätöksen sukupuolestaan.

Tutkimukset paljastavat, että vähintään kolmasosa klinikkaan tulleista - jopa puolet - eivät olekaan transsukupuolisia. Identiteetin on hämärtänyt esimerkiksi jokin krooninen, psykoottinen sairaus. Tavallisimpia erotusdiagnooseja ovat rajatilapersoonallisuus ja harhaluuloisuushäiriö.

Transseksuaalisuuden varmistuttua monet aloittavat hormonikorjaushoidon endokrinologin valvonnassa. Miehestä naiseksi -transsukupuoliset tarvitsevat kalliihkon karvoituksen poiston laserilla tai sähköneulalla. Avuksi saatetaan tarvita myös rintojen suurentamista ja kasvokirurgiaa."

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/sairaus-voi-sekoittaa-sukupuoli-identiteetin/dea707b2-4ad8-3be2-805b-0d2ef9e805bf

______________

"Transsukupuolisuus on nyt määritelty WHO:n listalla nimellä sukupuoliristiriita (gender incongruence). Se löytyy seksuaaliterveyteen liittyvät terveydentilat-kategorian alta.

- Meillä on nyt parempi ymmärrys siitä, että kyseessä ei ole mielenterveyteen liittyvä tila. Luokittelun poisto vähentää stigmaa, perustelee WHO:n asiantuntija Lale Say.

Päätös tehtiin Sayn mukaan perustuen tieteellisiin tutkimustuloksiin ja asiantuntijakomitean palautteeseen.

WHO julkaisi maanantaina luonnoksen uudesta kansainvälisen ICD 11- tautiluokituksesta. Sen on määrä tulla voimaan vuonna 2022."

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201806192201023337

______________

Transsukupuolisuus ei ole mikään nykyajan "hömpötys".

"Vaikka transsukupuolisuuden käsite vakiintui vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla ja aiheen käsittely esimerkiksi mediassa on voimakkaasti kasvanut vasta viime vuosina, on itse ilmiö todennäköisesti yhtä vanha kuin ihminenkin. Siihen on eri kulttuureissa ja eri aikoina suhtauduttu varsin eri tavoin. Joissakin kulttuureissa transihmiset ovat nauttineet suurtakin arvostusta ja olleet korkeassa sosiaalisessa asemassa.

Länsimaissa transsukupuolisuus on aiemmin luokiteltu mielenterveyden häiriöksi samaan tapaan kuin homoseksuaalisuuskin. Tieteellisen tiedon lisääntyminen on muuttanut käsityksiä, ja transsukupuolisuutta pidetään osana normaalia luonnon ja ihmisen monimuotoisuutta. Koska kyseessä ei ole mielenterveyden häiriö, myöskään identiteettikokemuksen muuttamiseen tähdänneet psykoterapeuttiset hoidot (ns. eheytysterapiat) eivät ole olleet tuloksellisia, vaan ne ovat päinvastoin aiheuttaneet kärsimystä ja psyykkistä kuormitusta kaikki ne vuosikymmenet, joina niiden tarjoaminen katsottiin tarkoituksenmukaiseksi."

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01195

30 kommenttia   Maanantai 16. elokuuta 2021 09:14

Koronarokotteen vaikutukset kuukautiskiertoon.

Yllättäen tällekin ongelmalle löytyi luonnollinen selitys.

"On kuitenkin mahdollista, että koronarokotus itsessään aiheuttaa tilapäisen haitan kuukautiskierrolle, Rämet kertoo.

”Pitkäaikaista tai pysyvää muutosta kuukautisiin ei rokotteen ottamisesta kuitenkaan seuraa.”

Rokotus saa aikaan muutoksia ihmisen immuunijärjestelmässä. Elimistö reagoi koronarokotukseen kuin infektioon ja ryhtyy toimimaan.

”Tulehduksen välittäjäaineet viestivät, että nyt tarvitaan puolustussoluja töihin”, Rämet kuvailee.

Myös kohdun limakalvo on osa elimistön immuunijärjestelmää. Kohdun limakalvolla on puolustussoluja, jotka auttavat suojaamaan kohtua.

Siksi rokotuksella tai millä tahansa infektiolla saattaa olla vaikutuksia myös kohdun limakalvoille. Seurauksena voi olla kohdun limakalvon irtoaminen, joka johtaa välivuotoon tai aikaistuneisiin kuukautisiin."


https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008126173.html

48 kommenttia   Sunnuntai 08. elokuuta 2021 06:55

Täti-ihminen kysyy.

Tämä on siis ihan aidosti tällaisen some-kelkasta iät ja ajat sitten tippuneen henkisen täti-ihmisen viaton kysymys, johon toivon asiallisia vastauksia.

Miksi jotkut haluavat täällä esimerkiksi snäppiseuraa tai muuta vastaavaa? Eikö se ole jotenkin ahdistavaa, että yht'äkkiä joku sata vierasta ihmistä saattaa alkaa laittaa viestiä? Mikä siinä on se "idea"?

22 kommenttia   Perjantai 06. elokuuta 2021 19:40

Kouvolatukka..

..on alkanut tuntua tylsältä. Pitäiskö laitattaa rastat?

25 kommenttia   Lauantai 12. kesäkuuta 2021 19:48

Jee!

Vihdoin taas nostohommissa! Kaksi viikkoa putkeen töitä ja sit kahdeksi viikoksi kotiin. Mikäs täällä pohjosessa möllötellessä.

6 kommenttia   Lauantai 08. toukokuuta 2021 05:57

Ei kaivoksia Koillismaalle. (kansalaisaloite)

Kansalaisaloite on kerännyt riittämättömästi ääniä. Täällä touhuava Latitude66 on sörkkimässä jatkuvasti herkkiä ja arvokkaita alueita. Käylän Juomasuolle suunniteltu kaivos voisi pilata mm.koko Kitkajoen, jonka varrella on monia arvokkaita koskialueita, mukaanlukien Jyrävä ja Myllykoski. Kitkajoki laskee Oulankajokeen, joka taasen jatkaa matkaansa Venäjän puolelle Paanajärven kansallispuistoon. Iso kokonaisuus on siis vaarassa.

Tuulivoimaa itsessään en vastusta, mutta sekään ei kuulu kansallispuistojen alueelle. Kansallispuistot suojelevat myös sen alueella olevaa luontoa, eivätkä toimi pelkästään ihmisten virkistysalueina.

Auta ja allekirjoita. <3

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7818

20 kommenttia   Perjantai 23. huhtikuuta 2021 08:56